Κύπρια αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν το ετήσιο Συνέδριο και η Γενική Εκλογική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων / European Association of Data Protection Professionals (EADPP). Το EADPP ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2018 και είναι ένας Πανευρωπαϊκός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα το Μάαστριχτ της Ολλανδίας, με στόχο την εκπροσώπηση των επαγγελματιών στο χώρο του GDPR στην Ευρώπη. Αρχική επιδίωξη του EADPP είναι η δημιουργία αναγνωρισμένης πιστοποίησης για τους επαγγελματίες προστασίας δεδομένων, οι οποίοι εφαρμόζουν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, τόσο το Συνέδριο όσο και η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, με συμμετοχή από μέλη του EADPP και επαγγελματίες στο χώρο των προσωπικών δεδομένων από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. 

Το Συνέδριο, περιελάμβανε παρουσιάσεις από θέματα που αφορούν τους επαγγελματίες στο χώρο των Προσωπικών Δεδομένων, τους Υπεύθυνους Προστασίας Δεδομένων, καθώς και επιχειρήσεις και οργανισμούς που οφείλουν να συμμορφώνονται με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 2016/679. Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε την Προστασία Δεδομένων κατά την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Υπεύθυνων Προστασίας Δεδομένων και τις εξελίξεις αναφορικά με τη Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων σε τρίτες χώρες μετά την απόφαση Schrems II.

Στις 27 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογική Συνέλευση, όπου με πλειοψηφία 75% την προεδρία ανέλαβε η Κύπρια δικηγόρος και Πρόεδρος του Κυπριακού Παραρτήματος EADPP, κυρία Μαρία Ραφαήλ. Η θητεία της Προέδρου του EADPP διαρκεί 2 χρόνια. Η ανάληψη της προεδρίας ενός Ευρωπαϊκού Συνδέσμου από την Κύπρο και δη από μια νεαρή και ικανή γυναίκα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στάσεων και απόψεων σε σχέση με τις αντιλήψεις περί ισότητας, όταν το πρόσωπο που διεκδικεί και πετυχαίνει μια τέτοια διάκριση διαθέτει γνώσεις και δυναμισμό. Η εκλογή της κυρίας Ραφαήλ, με ισχυρή πλειοψηφία, αποτελεί ακόμα μια σημαντική διάκριση της Κύπρου μας.

Η ηγεσία ενός Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, είναι όμως παράλληλα μια νέα πρόκληση και μια ευκαιρία απόδειξης της αξίας και εδραίωσης της Κύπρου μας στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Μέσα από τη συμμετοχή και ενεργό δράση στο EADPP, τα μέλη μπορούν να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους για την προστασία προσωπικών δεδομένων, ανταλλάσσοντας παράλληλα εμπειρίες και καλές πρακτικές, σε ένα τόσο νέο και πολύπλοκο τομέα.

Ας μη ξεχνάμε ότι, όσες και όσοι αναλαμβάνουν το ρόλο του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO), έχουν να αντιμετωπίσουν σχεδόν καθημερινά νέες προκλήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού, της εταιρείας ή της υπηρεσίας τους, σε σχέση με τα νέα τους καθήκοντα. Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, είναι ένα απτό παράδειγμα, όπου η σημασία της ισορροπίας μεταξύ της παρέμβασης στην ιδιωτικότητα και της προστασίας της δημόσιας υγείας, ανέδειξε τη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Με την εκλογή της κυρίας Μαρίας Ραφαήλ στη θέση της Προέδρου του EADPP ξεκινά μια νέα εποχή για τους επαγγελματίες στο χώρο των προσωπικών δεδομένων. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο EADPP, οι επαγγελματίες προσωπικών δεδομένων της Κύπρου, θα μπορούν να μοιράζονται και να αντλούν γνώσεις από άλλους επαγγελματίες του χώρου στην Ευρώπη, προωθώντας καλές πρακτικές και λαμβάνοντας μέρος σε συζητήσεις Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στον τομέα, κατά την ετοιμασία και ανάπτυξη τους, καθώς και συμμετέχοντας σε επαγγελματικά συνέδρια. Η συμμετοχή των DPO και επαγγελματιών στο χώρο των προσωπικών δεδομένων στο Κυπριακό παράρτημα EADPP, αναμένεται να ωφελήσει τόσο τους ίδιους, όσο και τους οργανισμούς/εταιρείες τους, φέροντας λύσεις σε κοινά προβλήματα και μια νέα προοπτική στην εφαρμογή του GDPR στην Κύπρο.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,