ΠτΔ: Την Τετάρτη το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας – Η συνέντευξη και η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις κρατικές εγγυήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha, και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κασκάνη και Χριστόφορο Χριστοφή. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης μίλησε για τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει στην εποχή του κορωνοϊού, πώς ο κορωνοϊός επηρέασε τις οικογενειακές του επαφές, και δήλωσε περηφανος για τις επιδόσεις της Κύπρου στο σύνολο της. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, μίλησε για τις θέσεις τις αντιπολίτευσης όσον αφορά το νομοχέδιο των κρατικών εγγυήσεων και για τα πολιτικά παιγνίδια που “παίζονται¨ενόψει βουλευτικών εκλογών. Αποκάλυψε επίσης, ότι την Τετάρτη θα προαναγγείλει το νέο πακέτο μέτρων για ενίσχυση της ρευστότητας, της διαφύλαξης θέσεων εργασίας και της προστασίας των επιχειρήσεων.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία Κύπρου, εξέδωσε την επόμενη μέρα, ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στο αποσυρθέν νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, η Κυβέρνηση είχε φροντίσει, μέσω της τελευταίας τροποποίησης του νομοσχεδίου που κατέθεσε, να καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη λογοδοσία, αφού εισήγαγε πρόνοιες αστικής κάλυψης και εξασφάλισης από αμελείς πράξεις και παραλείψεις του ίδιου του Υπουργού και των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης.

H Eλεγκτική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η σημασία του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο έχει αναγνωριστεί στην Κύπρο από το 1997 και έκτοτε, δια νόμου, η  Υπηρεσία συμμετέχει με το καθεστώς παρατηρητή στα όργανα λήψης αποφάσεων για την ανάθεση διαγωνισμών σε δημόσιες συμβάσεις και για την εξέταση αλλαγών και απαιτήσεων κατά την εκτέλεση των συμβάσεων. Η νομιμότητα και συνταγματικότητα της συμμετοχής αυτής, προστίθεται, έχει επιβεβαιωθεί από αριθμό δικαστικών αποφάσεων. Ανάλογη συμμετοχή υπάρχει και σε άλλες επιτροπές, με κυριότερη τη συμμετοχή στην Επιτροπή με αρμοδιότητα τη διαγραφή μη εισπράξιμων οφειλών προς την Δημοκρατία, αναφέρει.

Σε σχέση με αναφορές για διαρροές που πλήττουν πρόσωπα πριν την ολοκλήρωση των ελέγχων, η ΕΥ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως είναι γεγονός ότι, επί μακρά σειρά ετών, η Ελεγκτική Υπηρεσία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα διαρροών ενδιάμεσων επιστολών της, προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και λάβει τη μορφή δημοσιοποιηθείσας έκθεσης. Προστίθεται ακόμη ότι ειδική έμφαση δίνεται πλέον και στα θέματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και προς τούτο ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο παρουσίασαν τον Νοέμβριο του 2019 τις πρακτικές που οι ίδιοι εφαρμόζουν, σε ημερίδα την οποία παρακολούθησε όλο το προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλά και εκπρόσωποι άλλων Ελεγκτικών Υπηρεσιών της ΕΕ.

Επίσης, σύμφωνα με τη ΕΥ, ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο διευκολύνει και καθιστά πιο αποτελεσματικό τον εξωτερικό έλεγχο που διενεργούν τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα. Αντίθετα, ο έλεγχος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, έχει το μειονέκτημα ότι δεν περισώζει τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών, μπορεί μόνο να συνεισφέρει θεωρητικά στη λογοδοσία όσων θα λάβουν τις αποφάσεις, ώστε να αποτρέπονται παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,