Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η Επίτροπος Νομοθεσίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι όλοι ο αρμόδιοι φορείς ενημερώθηκαν σχετικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων για όλη την έκρυθμη περίοδο. Τόνισε ότι η κοινή συνισταμένη όλων των φορέων είναι η βούληση, για να επανέλθουν στην πλήρη λειτουργία τα δικαστήρια, το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι η λειτουργία πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια των μέτρων χαλάρωσης που θα εκδοθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Διευκρίνισε επίσης, ότι για τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου αποκλειστική και μόνη αρμοδιότητα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο. «Υπάρχει ένας πλήρης σεβασμός στην πλήρη ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από τη νομοθετική εκτελεστική εξουσία», δήλωσε συγκεκριμένα.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι έγιναν διάφορες συζητήσεις τόσο για τον τρόπο λειτουργίας των Πρωτοκολλητείων και πως θα μπορούσε ενδεχομένως και η κυβέρνηση να βοηθήσει να μπορέσουν να τεθούν σε λειτουργία πιο γρήγορα, ενώ συμπλήρωσε ότι συζήτηση έγινε και για το θέμα της διεξαγωγής κάποιων ακροάσεων. Επίσης, είπε ότι έγινε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της εισαγωγής της δυνατότητας της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων, κάτι που όπως πρόσθεσε, ανέλαβε ο Υφυπουργός Καινοτομίας όπως ετοιμάσει ένα πρόγραμμα, μια πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία σε μερικές εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσει να περιοριστεί η αναγκαιότητα παρουσίας του κόσμου στα πρωτοκολλητεία.
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως γίνεται μια μελέτη για να τροποποιηθεί η διαδικασία για την υπογραφή των ενόρκων δηλώσεων, έτσι ώστε να μην χρειάζεται απαραίτητα να μεταβαίνει ο πολίτης στο δικαστήριο, που μέχρι τώρα είναι ο μόνος χώρος που μπορούν να υπογραφούν ένορκες δηλώσεις. Επιπλέον, είπε ότι γίνεται προεργασία και σκέψη, ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα κάποιες δίκες να γίνουν με τηλεδιασκέψεις. «Εκεί σε πρώτο στάδιο, που δεν θα συμμετέχουν οι κατηγορούμενοι μάρτυρες, εκεί που είναι ακροάσεις σε πρώτο στάδιο ή που είναι λίγα τα άτομα που συμμετέχουν. Όλα αυτά χρειάζονται και υλικοτεχνική προετοιμασία, αλλά και ενδεχομένως σε κάποιο βαθμό νομοθετική αλλαγή», είπε. Όπως είπε ο κ. Σαββίδης «για το σκοπό αυτό επιβεβαιώθηκε η απόφαση για να γίνει μια Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ των οποίων και η Βουλή, η οποία είχε και αυτή εγείρει το θέμα στην Επιτροπή Νομικών, που συζητήσαμε την περασμένη Παρασκευή για να μπορέσουμε να δώσουμε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται στον Υφυπουργό Καινοτομίας και να τα προχωρήσει για να τεθεί σε λειτουργία αυτή η πλατφόρμα το συντομότερο δυνατόν».
Διαβάστε επίσης: Λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τη Δικαιοσύνη – Δείτε τις προγραμματισμένες συσκέψεις
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ