Λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τη Δικαιοσύνη – Δείτε τις προγραμματισμένες συσκέψεις

Αυτή η εβδομάδα, καθορίζεται ως εβδομάδα εξελίξεων για τον τομέα της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Σαββίδη.

Δείτε τις προγραμματισμένες συσκέψεις των αρμόδιων φορέων:

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Προεδρικό με όλους τους εμπλεκόμενους με τη Δικαιοσύνη φορείς, την Τρίτη συνέρχεται εκ νέου η Επιτροπή Νομικών της Βουλής σε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσει δύο προτάσεις νόμου για διευκόλυνση των πολιτών, την Τετάρτη το Υπουργικό αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας και την Πέμπτη έχει οριστεί η συνεδρία της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία με βάση τα όσα θα έχουν προηγηθεί και με γνώμονα τα μέτρα που θα έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει.

Ηλεκτρονική καταχώρηση δικογράφων, ακροάσεις με τηλεδιάσκεψη, προτάσεις διευκόλυνσης πολιτών

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κρίθηκε χρήσιμο και αναγκαίο να συζητήσουμε ενδιάμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να απαμβλύνουν το πρόβλημα και να βοηθήσουν στην ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα του συστήματος λειτουργίας των δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι, «συζητήθηκε η δημιουργία της υποδομής για την ηλεκτρονική καταχώρηση δικογράφων όπως για παράδειγμα γίνεται και με την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων στον Έφορο Εταιρειών». Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα για κάποιες δικαστικές διαδικασίες να μπορούν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη, ιδίως εκεί όπου οι διαδικασίες αφορούν αγορεύσεις δικηγόρων χωρίς την συμμετοχή κατηγορουμένων και μαρτύρων. Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να εξεταστούν νομικά και τεχνικά θέματα και να υποβληθούν ολοκληρωμένες εισηγήσεις ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέτρα υποδομής και να προωθηθούν άμεσα τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης: Πλήρη επαναλειτουργία δικαστηρίων, συζήτησε η Επ. Νομικών με συμμετοχή όλων των αρμοδίων

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, συνέχισε, λέγοντας ότι μέλη της Νομοθετικής Επιτροπής ανέφεραν ότι προτίθενται να παρουσιάσουν δύο προτάσεις νόμου. Η μία αφορά τη διασφάλιση των αγώγιμων δικαιωμάτων των πολιτών εκεί και όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής δικαιωμάτων, έτσι ώστε σε αυτή την έκρυθμη περίοδο και λόγω της περιορισμένης λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων να μην απολεσθούν αγώγιμα δικαιώματα λόγω της μη πλήρους λειτουργίας του συστήματος, εξήγησε.  Η δεύτερη αφορά παράταση του χρόνου ανανέωσης της άδειας ασκήσεως δικηγόρου.Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της επέκτασης της δυνατότητας του να μπορούν να γίνονται ένορκες δηλώσεις και σε άλλους χώρους πέραν από το Πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου. «Για να αποσυμφορήσουμε τα Πρωτοκολλητεία και να διευκολύνουμε τους πολίτες σε θέματα υπογραφής ένορκων δηλώσεων θα μελετήσει η Επίτροπος Νομοθεσίας και θα υποβάλει προτάσεις για άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μπορούσε να γίνει η υπογραφή ένορκων δηλώσεων», είπε κι έδωσε το παράδειγμα άλλων χωρών όπου η  υπογραφή ένορκων δηλώσεων γίνεται ενώπιον δικηγόρων. Σε σχέση με την λειτουργία των δικαστηρίων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι εκφράστηκε από όλους η αναγκαιότητα ταχύτερης επαναφοράς των δικαστηρίων στην κανονική τους λειτουργία». Το δε Ανώτατο Δικαστήριο, πρόσθεσε, «ανέφερε ότι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και των κανονισμών που θα ισχύουν από το κράτος για τον περιορισμό της μετάδοσης του COVID-19 είναι έτοιμο να πράξει ότι απαιτείται για ταχύτερη επαναφορά της κανονικότητας. Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι το Ανώτατο έχει αποφασίσει την σύντμηση των καλοκαιρινών διακοπών κατά τρόπο που ολόκληρο τον Ιούλιο τα Δικαστήρια θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Επανέρχονται στη Βουλή τα τρία βασικά νομοσχέδια της δικαστικής μεταρρύθμισης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι ενημέρωσε πως το Υπουργείο «εκμεταλλεύθηκε την περίοδο αυτή και ζήτησε απόψεις από το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Γενικό Εισαγγελέα για τα σχόλια τα οποία είχαν γίνει κατά την κατ΄ άρθρο συζήτηση στην Επιτροπή των τριών νομοσχεδίων τα οποία αφορούν τη δομική αλλαγή του δικαστικού συστήματος. Έχοντας πάρει τις απόψεις τους, είμαστε στο τελικό στάδιο να υποβάλουμε την ερχόμενη εβδομάδα τροποποιημένα κείμενα, τα οποία θα στείλουμε στην Επιτροπή Νομικών με την παράκληση όπως τύχουν συζήτησης το συντομότερο δυνατόν και σε περίπτωση που εξακολουθήσει να υπάρχει η ομοθυμία και η κοινή αντιμετώπιση από όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, να προχωρήσουμε στην ταχύτερη δυνατή ψήφιση τους από τον Ολομέλεια μαζί με τα άλλα παρεμφερή και σχετικά με την μεταρρύθμιση νομοσχέδια των οποίων η κατ’ άρθρον συζήτηση έχει ολοκληρωθεί, όπως είναι η αύξηση των κλιμάκων δικαιοδοσίας των Δικαστών και η σύσταση και λειτουργία της Σχολής Δικαστών».

Τέλος ο κ. Σαββίδης σημείωσε, ότι με βάση το κυπριακό Σύνταγμα, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητος θεσμός και θα αποφασίσει τον τρόπο λειτουργίας της χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση από την νομοθετική ή την εκτελεστική εξουσία εξου και απολαμβάνει την απόλυτη ανεξαρτησία κάτι για το οποίο η χώρα μας είναι ιδιαίτερα περήφανη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,