Χωρίς το άρθρο για ποινική ευθύνη διευθυντών εταιρειών, στην Ολομέλεια ο περί εισπράξεως νόμος

Με το άρθρο 51Α που αφορά στην ποινική ευθύνη των διευθυντών εταιρειών να μένει εκτός, οδηγείται ενώπιον της Ολομέλειας ο περί Βεβαιώσεως και  Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019, που αποσκοπεί στην βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του Τμήματος Φορολογίας.

Το θέμα σχετικά με το άρθρο 51Α που αφορά την εξαίρεση των διευθυντών επιχειρήσεων σε περίπτωση μη καταβολής φορολογίας, σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα, προέκυψε έπειτα από ανησυχίες που εξέφρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος, ότι η διάταξη αυτή θα επέφερε πλήγμα στον τομέα των παροχής διεθνών υπηρεσιών. Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρθηκε ότι υπήρξε μια συμβιβαστική πρόταση από τον Σύλλογο για εξαίρεση των διευθυντών επιχειρήσεων, εκτός όπου υπάρχει δόλος και παρακράτηση φόρου.

Αν και παραμένουν ενδοιασμοί, παρουσιάζεται μια ομοφωνία ως προς την προώθηση του νομοσχεδίου στη Ολομέλεια με την παραπομπή του άρθρου 51Α, ενός από τα επτά άρθρα του τροποποιητικού νόμου σε κατοπινό στάδιο.

«Φαίνεται να υπάρχει μια σύμπνοια αυτό το άρθρο να παραμείνει για συζήτηση τον Σεπτέμβριο και μέχρι τον Οκτώβριο, για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα υπόλοιπα άλλα σημεία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ΄Άγγελος Βότσης.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα κάνει τις τελικές της σκέψεις κατά πόσον θα κάνει τη δική της φόρμουλα ή θα επιμένει σε μία λύση, που έχει προτείνει ο δικηγορικός σύλλογος ως συμβιβαστική να υπάρχει ποινική ευθύνη, αλλά όχι για τους διευθυντές νομικών προσώπων.

Σημείωσε ωστόσο ότι η συντριπτική πλειοψηφία της επιτροπής θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε δύο τάξεις πολιτών με τα φυσικά πρόσωπα να έχουν ποινική ευθύνη και τα νομικά πρόσωπα να μην έχουν.

Είπε τέλος ότι ο ίδιος μίλησε με τον Έφορο Φορολογίας και πρόσθεσε ότι μέχρι την Ολομέλεια της Παρασκευής θα υπάρχει τροποποιημένο νομοσχέδιο.

Μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης είπε πως είχε νωρίτερα το πρωί συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος του ανέφερε ότι με τη συμβιβαστική πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου οι σκοποί του τροποποιητικού νόμου μπορούν να εξυπηρετηθούν.

«Αυτό είναι το πιο δυνατό όπλο για να κάνει το Τμήμα τη δουλειά του», ανέφερε ο κ. Τσαγγάρης αναφερόμενος ευρύτερα στο νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε πως η συμβιβαστική πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου δεν τους ικανοποιεί πλήρως, αλλά συμφώνησε όπως προχωρήσουν τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.

Και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών επεσήμανε ότι είναι παράλογο να υπάρχει ποινική ευθύνη για τα φυσικά πρόσωπα και όχι για τα νομικά, ενώ ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως το Κίνημα εμμένει στην αρχική διατύπωση του Τμήματος Φορολογίας.

Εξάλλου, σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού αν είναι νομικά ορθό να διαχωρίζεται η ποινική ευθύνη μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφόσον διατυπωθούν στον νόμο οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτός ο διαχωρισμός των νομικών προσώπων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,