Η Κύπρος τίμησε την 75η επέτειο της υπογραφής του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ

Με όλες τις ατέλειες και τις αδυναμίες της, η Χάρτα του ΟΗΕ είναι και θα παραμείνει στο άμεσο μέλλον η καλύτερη ελπίδα και το καλύτερο εργαλείο για εποικοδομητικές αλλαγές, είπε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο Κύπριος διπλωμάτης μίλησε στην διαδικτυακή τελετή που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, με αφορμή την 75η επέτειο της υπογραφής του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στο Σαν Φραγκίσκο.

«Γνωρίζουμε, σημείωσε, ότι έχει παραβιαστεί πολλές φορές, όμως είναι επίσης εις γνώση μας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Επομένως, θα πρέπει η ανθρωπότητα να καταπολεμήσει τον εφησυχασμό που την απειλεί να ξεχάσει γιατί αναγκάστηκε να συνυπογράψει αυτόν τον Χάρτη εξ’ αρχής», είπε.

Στην ομιλία του ο κ. Μαυρογιάννης, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναδύθηκαν από τις στάχτες του πολέμου και ήταν ως καταλύτης για μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις, πιο ανθρώπινη, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη, με περισσότερο σεβασμό στις αξίες και τα δικαιώματα, με περισσότερη αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, μαζί με ένα υψηλό όραμα για την ανθρωπότητα, με κύριο φορέα ενός αποτελεσματικού πολυμερισμού.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, έχει ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζει την αμοιβαία σχέση μεταξύ μας ως κυρίαρχα και ισότιμα κράτη και που αντανακλά στη βούληση μας να ζούμε μαζί ειρηνικά, ως προϋπόθεση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανάπτυξη, την ευημερία, την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ξεκινώντας από την υγεία ως την προστασία του περιβάλλοντος, από την εξάλειψη της φτώχειας ως την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και όχι μόνο, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Καταλήγοντας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου είπε πως δεν υπάρχει διεθνής τάξη που θα  σταματήσει τη χρήση βίας, ή την εξάλειψη της πείνας, ή την απόδοση δικαιοσύνης εάν η ανθρωπότητα δεν παραμείνει προσηλωμένη για να διασφαλίσει ότι αυτό  συμβαίνει. Υπάρχει η ανάγκη για μεγαλύτερη λογοδοσία γι’ αυτούς που δεν τηρούν αυτό το Χάρτη, αν πραγματικά θέλουμε να έχει το αντίκτυπο που οραματίστηκαν οι ιδρυτές του, όπως ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,