Τελευταία εβδομάδα νομοθετικών εργασιών της Βουλής – Δείτε την ατζέντα των Επιτροπών

Το νομοθετικό σώμα βαίνει προς την τελευταία εβδομάδα των προγραμματισμένων εργασιών του πριν τις διακοπές του Αυγούστου με την τελευταία Ολομέλεια να συνέρχεται την Παρασκευή 31 Ιουλίου. Ενώπιον της Ολομέλειας όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ θα τεθεί ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία και διαβιβάστηκε στη Βουλή με αίτημα να ψηφιστεί κατεπειγόντως. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας ο Προϋπολογισμός αφορά στην παραχώρηση 53 νέων θέσεων διοικητικού, γραμματειακού, λογιστικού και άλλου προσωπικού για ενίσχυση της Κεντρικής Διεύθυνσης του Οργανισμού και των νοσηλευτηρίων.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, θα τεθούν επίσης οι νέοι κανονισμοί βάσει των οποίων λύνεται το πρόβλημα που προέκυψε με τις κλίμακες μισθοδοσίας των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των ειδικών Αστυνομικών. Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Δημήτρης Δημητρίου η μισθολογική αναβάθμιση που θα παραχωρηθεί θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών οδηγεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τα ταχύπλοα σκάφη, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε Κύπριο ενήλικα πολίτη να ενοικιάσει και να οδηγήσει ταχύπλοο σκάφος ή τζετ σκι χωρίς να απαιτείται η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους, όπως ισχύει σήμερα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου. Η νομοθεσία θα έχει προσωρινή εφαρμογή, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την 1η Ιουλίου και κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Ιουλίου.

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση και έγκριση οδηγούνται τα δύο νομοσχέδια και οι κανονισμοί που αφορούν την τιμητική  πολιτογράφηση  για  λόγους  δημοσίου συμφέροντος  και  πολιτογράφηση  Αλλοδαπών Επενδυτών μετά τη έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν κατ΄ άρθρο τα νομοσχέδια, οι κανονισμοί και οι προτάσεις νόμου που αφορούν τη ρύθμιση του θέματος.

Ανακοινωθείσες συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Εκτός από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συνεδρίες ανακοίνωσαν μέχρι την Πέμπτη, οι Επιτροπές Ελέγχου, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παιδείας, Γεωργίας, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και η Αd Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η Αd Hoc θα συνέλθει στις 10.00 το πρωί την Τετάρτη στο κτήριο της Βουλής για προγραμματισμό των εργασιών της, όπως αναφέρεται από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ο οποίος τη συγκάλεσε. Μετά την προκαταρκτική συνεδρία της προηγούμενης εβδομάδας που συνήλθε στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι ο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου και η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου θα παράσχουν τεχνική και τεχνοκρατική στήριξη στην Αd Hoc. Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος έχει πρόθεση να ζητήσει τα στοιχεία για τα χαριστικά δάνεια σε ΠΕΠ.

Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς η ημερήσια διάταξη έχει ενημέρωση της Επιτροπής για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021 -2027, με προσκεκλημένους τον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, εκπροσώπους του Υπουργείου  Εξωτερικών, τον  Επικεφαλής  του Γραφείου του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου  στην Κύπρο και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Τέλος την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για θέματα που αφορούν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,