Προς ψήφιση προσωρινός νόμος που καταργεί την άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών οδηγεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τα ταχύπλοα σκάφη, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε Κύπριο ενήλικα πολίτη να ενοικιάσει και να οδηγήσει ταχύπλοο σκάφος ή τζετ σκι χωρίς να απαιτείται η άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους, όπως ισχύει σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου.

Η νομοθεσία θα έχει προσωρινή εφαρμογή, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την 1η Ιουλίου και κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Ιουλίου. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το κείμενο του προτεινόμενου νόμου η τροποποίηση που γίνεται στοχεύει να στηρίξει τις επιχειρήσεις θαλασσίων αθλημάτων και  ψυχαγωγίας καθώς λόγω και  των περιορισμών στις  αεροπορικές  και  ακτοπλοϊκές διακινήσεις, αναμένεται ότι θα υπάρχει δραματική μείωση στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό οι οποίοι αποτελούν και τον κύριο όγκο των πελατών των πιο πάνω επιχειρήσεων οι οποίες θα πρέπει να βασιστούν στον εγχώριο τουρισμό για να επιβιώσουν

O κ. Προκοπίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είπε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για να δικαιούται Κύπριος Πολίτης ή μόνιμος κάτοικος Κύπρου να ενοικιάσει  και οδηγήσει τζετ σκι και ταχύπλοο σκάφος μέχρι 6 μέτρα έπρεπε να κατέχει άδεια χειριστή σκάφους σε αντίθεση με τους τουρίστες που δεν απαιτείτο άδεια χειριστή, αλλά να είναι μόνο ενήλικας (άνω των 18 ετών). “Λόγω της πανδημίας και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης, οδηγούμε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής  για να βοηθήσουμε την κατηγορία των επιχειρηματιών που ενοικιάζουν ταχύπλοα σκάφη από τη μια να επιβιώσουν και από την άλλη να άρουμε μια αδικία που υφίστατο σε βάρος των μονίμων κατοίκων της Κύπρου”,πρόσθεσε.

Ο κ. Προκοπίου διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Μεταφορών τροποποίησε το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την ηλικία στην οποία θα επιτρέπεται η ενοικίαση και οδήγηση ταχυπλόου και από το 21ο έτος της ηλικίας που προέβλεπε το νομοσχέδιο το μείωσε στο 18ο όπως ισχύει για τους τουρίστες.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι το  Υφυπουργείο  Ναυτιλίας επεξεργάζεται  και προωθεί  νέα νομοθεσία για αντικατάσταση  του  ισχύοντο  θεσμικού πλαισίου, στην οποία μεταξύ άλλων απαλείφεται η  διάκριση μεταξύ επισκεπτών και μονίμων κατοίκων.

Προστίθεται ότι  τέθηκαν πρόσφατα σε  δημόσια διαβούλευση  προσχέδια Νόμου  και Κανονισμών (νομοσχέδιο  με  τίτλο «ο περί Ναυσιπλοΐας Αναψυχής στη Δημοκρατία Νόμος του 2020» και σχετικοί Κανονισμοί)  και θα επιδιωχθεί να ψηφιστούν και να τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2021. Κατά συνέπεια, με  το  παρόν  νομοσχέδιο,  η προτεινόμενη τροποποίηση θα  έχει προσωρινό  χαρακτήρα προκειμένου να απαλυνθούν άμεσα οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες από  την πανδημία του COVID-19 επί των επιχειρήσεων  θαλάσσιων αθλημάτων και ψυχαγωγίας. Ακόμα στην εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι για να διασφαλιστεί ότι η ενοικίαση σκαφών αναψυχής σε άτομα που δεν κατέχουν άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους θα γίνεται με ασφάλεια στα πλαίσια σωστού ελέγχου, το νομοσχέδιο εισαγάγει πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες στην προτεινόμενη τροποποίηση όπως, καθορισμένες  περιοχές  πλεύσης  και  περιορισμούς  στην  απόσταση διακίνησης των σκαφών από το σημείο ενοικίασης και  την  χρήση ασύρματων συσκευών για  την  απομακρυσμένη (εξ αποστάσεως ασύρματη)  εποπτεία και τον έλεγχο των θαλάσσιων σκούτερ από τις επιχειρήσεις θαλάσσιων αθλημάτων και ψυχαγωγίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,