Γ. Σαββίδης: Θα εργαστούμε για ανύψωση του κύρους και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς (pics)

Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί της Δευτέρας, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στην ομιλία του ότι στην απόφαση για διορισμό Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, προσμέτρησε το ήθος, την εντιμότητα, την ευθυκρισία την ακεραιότητα του χαρακτήρα που διακρίνει και τους δύο, την εμβριθή γνώση και το άριστο επίπεδο της νομικής σας κατάρτισης και την προηγούμενη πολυετή πείρα και εμπειρία τους στην υπηρεσία σας στη δικαιοσύνη και σε διάφορες συναφείς με τον τομέα της δικαιοσύνης θέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, Σαββίδης και Αγγελίδης καλούνται να περιφρουρήσουν τις αρχές και αξίες που διέπουν κάθε ευνομούμενο κράτος, αρχές και αξίες που απαιτούν την προσήλωση στην επικράτηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και την πιστή εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Κληρονομούν, όπως ανέφερε μια βαριά ευθύνη από τον προκάτοχο τους Κώστα Κληρίδη, τον οποίον και ευχαριστεί θερμότατα για τη συνεργασία και τη θετική συμβολή του στην επικράτηση του κράτους δικαίου. Την ίδια στιγμή, είπε, «καλείσθε, επίσης, με απόλυτη ανεξαρτησία στις κρίσεις και τις αποφάσεις σας, να διαφυλάξετε την εύρυθμη λειτουργία, τη νομιμότητα λήψης αποφάσεων και την εντός των ορίων του Συντάγματος συμπεριφορά όλων ανεξαιρέτως των θεσμών και αξιωματούχων του κράτους».Συνέχισε σημειώνοντας ότι «στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και της πολιτικής μας τέθηκε εξαρχής η ισοπολιτεία, η ισονομία, η εμπέδωση της χρηστής διοίκησης, ως επίσης η προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του πολίτη από κάθε μορφή αυθαιρεσίας και κατάχρησης της εξουσίας».

Αναφερόμενος στον απερχόμενο Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε «για την επάρκεια και αφοσίωση που επέδειξε υπηρετώντας την κοινωνία και τον τόπο από τη βαρύνουσα θέση που του εμπιστεύθηκε η Πολιτεία».«Η πολύχρονη και ευδόκιμος παρουσία του στα νομικά δρώμενα της πατρίδας μας υπήρξαν σημαντικές προς υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης και των προνοιών του Συντάγματος», σημείωσε. «Αναλόγως σημαντική, υπήρξε και η συνδρομή του στις υπό εξέλιξη εκσυγχρονιστικές προσπάθειες του συστήματος δικαιοσύνης του τόπου μας», πρόσθεσε.

Στην αντιφώνησή του εκ μέρους του ίδιου και του Σάββα Αγγελίδη, ο Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους «έχοντας πλήρη επίγνωση του βάρους του καθήκοντος και της υποχρέωσης που απορρέουν από τους διορισμούς μας, αλλά και των προσδοκιών που τόσο εσείς κ. Πρόεδρο όσο και όλη η κοινωνία έχετε».

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του κ. Σαββίδη:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Έχοντας πλήρη επίγνωση του βάρους του καθήκοντος και της υποχρέωσης που απορρέουν από τους διορισμούς μας αλλά και των προσδοκιών που τόσο εσείς, κύριε Πρόεδρε, όσο και όλη η κοινωνία έχετε, αναλαμβάνουμε σήμερα τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ύψιστη τιμή, που μεταφράζεται σε ύψιστη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία. Για τους διορισμούς αυτούς, καθώς και την εξ’ αυτών πηγάζουσα μεγάλη εμπιστοσύνη και μέγιστη τιμή, σας ευχαριστούμε θερμά.

Διαδεχόμαστε έναν καταξιωμένο Γενικό Εισαγγελέα, έναν ακούραστο υπηρέτη της Δικαιοσύνης, τον κ. Κώστα Κληρίδη, ο οποίος στην πολυετή του θητεία, τόσο ως διαπρεπής Δικαστής αλλά και ως Γενικός Εισαγγελέας, υπηρέτησε τη δικαιοσύνη και τη χώρα μας με αξιοπρέπεια, ήθος, ακεραιότητα και  εντιμότητα. 

Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια. Αναλαμβάνοντας σήμερα τα υψηλά συνταγματικά και θεσμικά καθήκοντά μας απλά σας διαβεβαιώνουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με τόλμη, εντιμότητα, αποφασιστικότητα και απαρέγκλιτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους Νόμους στην προσπάθεια  να ανταποκριθούμε στο ακέραιο και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού, και ομοίως στο ακέραιο να αρθούμε στο ύψος των όποιων περιστάσεων, διασφαλίζοντας τη συνταγματική τάξη και το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας.

Σεμνά, όπως και οι δύο πιστεύω ότι πορευτήκαμε στο σχετικά σύντομο πέρασμά μας από την πολιτική, θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη νέα μας τεράστια πρόκληση. Οδοδείκτης μας το απόφθεγμα του Πινδάρου: «και του Άρχοντος άρχει ο νόμος ο των πάντων βασιλεύς, θνητών τε και αθανάτων». Και με τούτο να μας καθοδηγεί, διαβεβαιώνουμε ότι  αμερόληπτα, με πολλή προσοχή, ορθολογισμό και σύνεση θα πράττουμε πάντοτε υπέρ της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης και του Κράτους Δικαίου. Του Κράτους Δικαίου, που, είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι όσο πιο ενισχυμένο, τόσο δημοκρατικότερο.

Κωφεύοντας σε οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια επηρεασμού και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις ή ευνοϊκή μεταχείριση, θα εργαστούμε για ανύψωση του κύρους και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, μακριά από συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες, και προάγοντας την υπέρτατη αρχή ότι, ο νόμος ισχύει για όλους το ίδιο και ουδείς βρίσκεται υπεράνω αυτού. Κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων μας, βεβαιώνουμε ότι οι αποφάσεις θα υπαγορεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους μόνο, κι ότι η απονομή της δικαιοσύνης δεν επιδέχεται οποιουσδήποτε συμβιβασμούς. Να είστε βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, ότι ο σεβασμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των συνταγματικών ελευθεριών, αγαθά υπέρτατα για κάθε δημοκρατικό κράτος, θα διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.

Έχουμε πρόθεση να εργαστούμε επενδύοντας στην αξιοποίηση  των γνώσεων, των εμπειριών και των ικανοτήτων των στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας, εκσυγχρονίζοντας και αξιοποιώντας την τεχνολογία, με στόχο την αύξηση της ποιότητας, παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας σε όλους τους τομείς. Ομοίως, η συνέχιση του έργου της μεταρρύθμισης της Νομικής Υπηρεσίας, που είναι απολύτως αναγκαία θα αποτελεί ταυτόχρονη προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα και με πλήρη σεβασμό προς τη Δικαστική εξουσία θα παράσχουμε την οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί, για να μπορέσουμε να δούμε την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, το πιο σημαντικό μέρος της οποίας ευελπιστώ ότι θα προχωρήσει σύντομα με την ψήφιση των νομοσχεδίων από την Βουλή.

Από τη θεσμική μας θέση σε σχέση με το Σώμα των δικηγόρων, όντας και οι δύο δικηγόροι με μακρά εμπειρία, θα εργαστούμε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για την αναβάθμιση του επαγγέλματος των δικηγόρων.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Ευχαριστώντας σας για άλλη μια φορά, δεσμευόμαστε σε σας και τον κυπριακό λαό ότι αντίστοιχα, Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, θα επενδύσουμε το άπαν των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μας και θα υπηρετήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, με εντιμότητα και με ακεραιότητα, με μόνον σκοπό και στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, και το καλό της χώρας μας και των πολιτών της.

Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,