Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκαν τον Μάρτιο έφθασαν τα 230

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που αναφέρθηκαν τον Μάρτιο και τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ‘Ισων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών ανήλθαν στα 230, με βάση γραπτή δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής, Μαριέλλας Αριστείδου.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή από τους αρμοδίους φορείς αναφορικά με την ενδεχόμενη  έξαρση της Ενδοοικογενειακής Βίας, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για ανάσχεση της πανδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, η κ. Αριστείδου τόνισε ότι η Επιτροπή κατέληξε ότι “πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά και να συνεχιστούν οι εντατικές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ενισχυθούν τα μέτρα και οι πολιτικές στήριξη”ς . 

Στη τηλεδιάσκεψη κατά την οποία διεξήχθη η  συζήτηση, συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών. Κοινωνικής Ευημερίας και του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ)  και η Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Στη δήλωση  της η κ. Αριστείδου χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, μετά και από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας , προσθέτοντας ότι  η Επιτροπή θεωρεί πολύ σημαντική τη διάσταση της επικοινωνίας που θα δρομολογηθεί σε συγκεκριμένες εκστρατείες, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το που μπορεί  κάποιος/α να απευθυνθεί για στήριξη.

Η Επιτροπή θεωρεί σημαντική και την οριζόντια προσέγγιση και αλληλοτροφοδότηση μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνεχίζει η κ. Αριστείδου.

Αναφερόμενη στην ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή, είπε ότι στο σύστημα που έχει εγκατασταθεί στον ΣΠΑΒΟ, όπου μπορούν τα θύματα να ζητούν βοήθεια, τον Μάρτιο είχαν γίνει 2.075 κλήσεις εκ των οποίων απαντήθηκαν 921 και σύμφωνα πάντα με την υπηρεσία, τα 230 ήταν περιστατικά βίας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσθέτει ότι η Αστυνομία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι  συμβάλλει, ώστε οι δράστες να απομακρύνονται από τα θύματα βίας και να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η κ. Αριστείδου τόνισε ότι τα θύματα μπορούν μετά από επιλογή τους,  να φιλοξενηθούν στα καταφύγια ή στους εναλλακτικούς χώρους φιλοξενίας που έχουν ανευρεθεί για αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Περαιτέρω η κ. Αριστείδου σημειώνει ότι η έχει λεχθεί στην Επιτροπή από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ότι λειτουργοί της Υπηρεσίας πραγματοποιούν επισκέψεις και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με άτομα υψηλού κινδύνου σε προληπτικό επίπεδο.

Καταλήγοντας η κ. Αριστείδου αναφέρει ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς., παρατηρώντας ότι καταβάλλονται πολλές προσπάθειες από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να παρθούν ακόμη περισσότερα μέτρα για καταπολέμηση της βίας αλλά και για να παρασχεθούν στα θύματα ευέλικτα εργαλεία για τις καταγγελίες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: