Σύντομα λειτουργούν ακόμη 5 στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, είπε ο Υπουργός Εργασίας

Αποτελεί υποχρέωση μας η στήριξη συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σύντομα θα λειτουργήσουν ακόμη πέντε κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης, για άτομα με νοητική στέρηση.

Ο Κυριάκος Κούσιος επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης την κατοικία Δ υποστηριζόμενης διαβίωσης του Συνδέσμου Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με νοητική αναπηρία, «Απόστολος Λουκάς» στον Ύψωνα, εκφράζοντας την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό του για «την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη, τόσο το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, όσο και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, σε συνεργασία με τις οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη διαχείριση αυτών των κατοικιών».

Όπως σημείωσε, αυτό το πρόγραμμα έχει πολλαπλούς σκοπούς. «Πρώτα πρέπει να παρέχουμε ποιότητα ζωής, πρέπει να παρέχουμε ψυχολογική στήριξη, πρέπει να φροντίσουμε για την αποϊδρυματοποίηση όλων των συμπολιτών μας, που θα μπορούσαν να διαβιώνουν σε τέτοιες κατοικίες», συμπλήρωσε. Σε αυτές τις κατοικίες, συνέχισε ο Υπουργός, ο καθένας έχει μια ειδική μεταχείριση, ενώ συνεχίζεται η εκπαίδευση των ατόμων αυτών από το Κέντρο Ημέρας.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει ακόμη πέντε κατοικίες πολύ σύντομα, τόνισε ο Κυριάκος Κούσιος, προσθέτοντας ότι «στους στόχους μας είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα όσο το δυνατόν».

Υπέδειξε ακόμη ότι διατίθενται σημαντικά ποσά γι αυτό το σκοπό, τόσο συγχρηματοδοτούμενα, όσο και από εθνικούς πόρους και υπογράμμισε πως «πραγματικά είναι υποχρέωση μας να σταθούμε δίπλα από τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

Τέλος ευχαρίστησε, τόσο τους λειτουργούς όσο και τους διαχειριστές της κατοικίας, όπως και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης των Ατόμων με Αναπηρίες.

Από την πλευρά του, ο ΓΔ του Συνδέσμου Γονέων Ενηλίκων ατόμων με αναπηρίες «Απόστολος Λουκάς» και υπεύθυνος της κατοικίας, Αντρέας Παναγιώτου, δήλωσε πως πρόκειται για «ένα εξαιρετικό, σπουδαίο έργο κοινωνικής ενσωμάτωσης αυτό που διεκπεραιώνεται στην κατοικία υποστηριζόμενης διαβίωσης του Ύψωνα».

«Η Κυβέρνηση, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, τα τελευταία χρόνια έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση  των ενήλικων ατόμων με αναπηρία και εμείς, ως άμεσος συνεργάτης της Κυβέρνησης και ανάδοχος φορέας, προσπαθούμε να διεκπεραιώσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο  αυτήν την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Σίγουρα, σημείωσε,  παρέχεται μια ποιοτική διαβίωση στους ένοικους της κατοικίας, έχουν την ευκαιρία για να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και κάποιοι να εργαστούν στην ανοικτή αγορά εργασίας μέσω των προγραμμάτων εργοδότησης με στήριξη.

Ο κ. Παναγιώτου είπε, τέλος, πως «το έργο που γίνεται σε δομές όπως τη δική μας και που προωθείται από την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης είναι τεράστιο και ευχόμαστε σύντομα να γίνει και μεγαλύτερο, ενώ εμείς, σαν οργάνωση, θα είμαστε σε εγρήγορση και πάντα δίπλα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Υπουργός Εργασίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ένοικους, οι οποίοι χόρεψαν και τραγούδησαν, ενώ το μεσημέρι θα επισκεφτεί την κατοικία Ζ υποστηριζόμενης διαβίωσης, στη Γεροσκήπου.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,