Συνέχεια συζήτησης στην Επ. Παιδείας για φορέα διασφάλισης ποιότητας, πρόταση νόμου για τον εκφοβισμό στον αθλητισμό

Δεν «έχουμε πολυτέλεια να μην έχουμε ολοκληρωμένη και ψηφισμένη νομοθεσία για τον Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε σημερινές του δηλώσεις.  

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε σήμερα, μεταξύ άλλων, τον «O περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κάποιοι δε θέλουν να εννοήσουν ότι μέσω της σωστής διαδικασίας της Βουλής θα πρέπει «να μπουν στην λογική να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση».

Έκανε αναφορά στη σημασία της νομοθεσίας για το Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας. Μια σημασία, είπε, «η οποία είναι καθοριστική στη λειτουργία της τριτοβάθμιας μας εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, «υπάρχουν προβλήματα». «Εάν δεν διασφαλίσουμε πλήρως την ποιότητα τότε θα κλάψουμε επί ερειπίων», πρόσθεσε.

Κάλεσε «τους πάντες να τερματίσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια να μην συζητηθεί αυτή η νομοθεσία. Την χρειάζεται ο τόπος, την χρειάζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση και θεωρώ ότι εκεί και όπου έχουμε διαφορετικές φιλοσοφίες ή διαφορετικά ζητούμενα, είναι το τραπέζι εδώ έτοιμο να τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του διάλογου να καταλήξουμε».

«Δεν έχουμε πολυτέλεια να μην έχουμε ολοκληρωμένη και ψηφισμένη νομοθεσία για τον Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας», σημείωσε.

Πρόταση νόμου για πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στον αθλητισμό 

Στο μεταξύ, ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η συζήτηση πρότασης νόμου για τον «Ο  περί  Κυπριακού  Οργανισμού  Αθλητισμού  (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, εκ των εισηγητών της πρότασης, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του νόμου περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού ώστε να θεσπιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στον αθλητισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκφοβιστικές και εκβιαστικές συμπεριφορές, καθώς και πράξεις παρενόχλησης εναντίον προσώπων που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

«Ειδικότερα, με την προτεινόμενη αυτή ρύθμιση, ο ΚΟΑ έχει την υποχρέωση εκπόνησης και εφαρμογής σχεδίου δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στον αθλητισμό», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια στο εν λόγω σχέδιο δράσης «προβλέπεται και η διαδικασία υποβολής καταγγελιών και διερεύνησης των περιπτώσεων εκφοβισμού στον αθλητισμό». Ο ΚΟΑ, ανέφερε, «επιπρόσθετα θα πρέπει να δημοσιοποιεί στο τέλος κάθε έτους ετήσια έκθεση για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης στην οποία θα περιλαμβάνονται οι δράσεις και ενέργειες του για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στον αθλητισμό».

Παράλληλα, πρόσθεσε, ο ΚΟΑ «έχει την υποχρέωση εκπόνησης κώδικα συμπεριφοράς και δεοντολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στον αθλητισμό, ο οποίος είναι δεσμευτικός για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα μέλη τους».

Με την προτεινόμενη επίσης ρύθμιση, συνέχισε η κ. Σταύρου, παρέχεται η δυνατότητα στην ανώτατη δικαστική επιτροπή αθλητισμού να εκδικάζει και ως πρωτοβάθμια δικαστική επιτροπή αντιαθλητικές συμπεριφορές, πράξεις και ενέργειες που συνιστούν εκφοβισμό στον αθλητισμό.

Από την πλευρά της η Βουλευτής ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι την πρόταση νόμου την «έχουμε υποβάλει εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ με σκοπό να τροποποιήσουμε τον νόμο του ΚΟΑ, ούτως ώστε να ορίσουμε μέσα σε αυτόν τον εκβιασμό, την εκφοβιστική συμπεριφορά , καθώς επίσης και τις μορφές παρενόχλησης».

«Οφείλω να πω ότι οι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν στην συζήτηση ότι κατά βάση βρήκαν θετική προς την σωστή κατεύθυνση την πρόταση μας», είπε, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση επί της αρχής βεβαίως θα συνεχιστεί». 

Η κ. Κωνσταντίνου είπε επίσης ότι ο σκοπός μας είναι να εντάξουμε ένα κώδικα δεοντολογίας και να εισάγουμε εκείνη την διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας «θα μπορεί ο καθένας αθλητής ή αθλήτρια να υποβάλει παράπονο είτε στην ομοσπονδία του είτε κεντρικά στον ΚΟΑ και βεβαίως αυτή είναι μια συζήτηση την οποία πολύ σύντομα θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να πάρουμε στην Ολομέλεια της Βουλής προς υπερψήφιση».

«Είναι κάτι το οποίο απαιτείται, είναι κάτι το οποίο εκσυγχρονίζει τον ΚΟΑ και είναι κάτι βεβαίως το οποίο εμείς οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε», κατέληξε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,