Γενικός Εισαγγελέας : “Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη” – Δείτε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε συνέντευξη που έδωσε στην Cyprus Times, λίγο πρίν τη λήξη της θητείας του, προβαίνει σε έναν απολογισμό του έργου του στη Νομική Υπηρεσία, σχολιάζει την υπόθεση του πρώην βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου και γενικότερα τη διαφθορά που υπάρχει στο Δημόσιο Τομέα, αναφέρεται στην ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα και στις προσπάθειες που γίνονται για ένα κράτος δικαίου. Τέλος, σχολιάζει τις επιθέσεις που δέχεται και τη σύγκρουση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη κι αποκαλύπτει εαν θα ασχοληθεί με την πολιτική στο επερχόμενο μέλλον.

Δείτε τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • To τρίπτυχο του έργου του στη Νομική Υπηρεσία: Απάμβλυνση προβλήματος υποστελέχωσης της Νομικής Υπηρεσίας, μεταρρύθμιση επί οργανωμένης βάσεως, αναβάθμιση θέσεων νομικών λειτουργών και ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας.
  • Στο πλαίσιο των ποινικών ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας κατέστη δυνατόν να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις, με κατηγορούμενα ανώτατα στελέχη Τραπεζών και Τράπεζες, κάτι πρωτόγνωρο για τα Κυπριακά δεδομένα…Η υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου υπήρξε ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και τραυματική εμπειρία διότι ασκήθηκαν σε όλα τα στάδια, αφόρητες πιέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα από πλειάδα προσώπων, πολιτικών, νομικών, δημοσιογράφων.
  • Τόσο ως δικαστικός, όσο και ως εισαγγελέας θα πρέπει πάντοτε να ενεργείς και να αποφασίζεις στη βάση του Συντάγματος, των νόμων, των δικαστικών αποφάσεων και, εκεί όπου χρειάζεται και του δημόσιου συμφέροντος. Αφ’ ης στιγμής ενεργείς κατ’ αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν δεν ικανοποιήσεις κάποιους ή δημιουργήσεις εχθρούς, έχεις τη συνείδηση σου πάντα ήσυχη.
  • Είναι γεγονός ότι η διαφθορά και η διαπλοκή απλώνει τα πλοκάμια της σχεδόν σε όλο το δημόσιο τομέα. Αυτό καταδεικνύεται καθημερινά με την αποκάλυψη μεγάλου αριθμού υποθέσεων σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς του δημόσιου βίου, όπου τυγχάνουν διαχείρισης δημόσιο χρήμα και δημόσια έργα.
  • Ποιος είπε όμως ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν συγκρούστηκε με θεσμούς, με αξιωματούχους, με οικονομικούς παράγοντες, με πολιτικούς κλπ τα τελευταία χρόνια; Συνεχείς ήσαν οι συγκρούσεις. Αποτέλεσμα; Πόλεμος από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα επηρεάζονται, όπως από τραπεζίτες, από δικηγόρους τους, από εξηρτημένες εφημερίδες κλπ και πλήρης αδιαφορία και απάθεια από τους υπόλοιπους.
  • Χωρίς προς στιγμή να ισχυρίζομαι ότι εγώ ως Γενικός Εισαγγελέας είμαι το χελιδόνι, πρέπει να πω ότι ισχύει στην περίπτωση η παροιμία «ένα μόνο χελιδόνι, δεν φέρνει την άνοιξη». Μάλιστα, θα πρόσθετα ότι ούτε δύο, ούτε τρία χελιδόνια μπορούν να φέρουν την άνοιξη, αν όλα τα άλλα χελιδόνια χειμάζουν.
  • Χάρη στη συνεργασία με το Γενικό Ελεγκτή, μια πλειάδα προσώπων σε δημόσιες θέσεις, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν για αδικήματα διαφθοράς και διαπλοκής, για αδικήματα λευκού κολλάρου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, βουλευτές, Πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια οργανισμών
  • «Καμιά πρόθεση ή φιλοδοξία έχω να διεκδικήσω υπουργικό ή προεδρικό θώκο»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε ο Γ.Ε στη Cyprus Times

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,