Συνάντηση του ΠΔΣ με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του ΠΔΣ με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών όπου τέθηκαν κομβικά ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας, σε συνάρτηση με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις του κράτους δικαίου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης, ο Γραμματέας κ. Νικόλας Τσαρδελλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΔΣ κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΠΔΣ κ. Κούλια Βάκη, και εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Πρόεδρος κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου και το μέλος της Επιτροπής και Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιχειρήθηκε μια συνοπτική αναδρομή σε περιπτώσεις ενδεχόμενης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και τονίστηκε η αναγκαιότητα της προσεκτικής παρακολούθησης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης των ανησυχιών για το κράτος δικαίου και παράλληλα τέθηκαν κατευθύνσεις προβληματισμού για δράση, καθότι πρόκειται για ζητήματα θεμελιωδών αξιών.

Με βάση την κοινή αντίληψη που εκφράστηκε, ότι η ποικιλία προκλήσεων που σχετίζονται με το κράτος δικαίου απαιτεί ποικιλία αποτελεσματικών αντιδράσεων, κατέστη σαφές και από τα δύο μέρη ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να διασφαλιστεί η υπεράσπιση, η ενίσχυση και η τήρηση του κράτους δικαίου στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε ότι έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος δικαίου. Όπως σημείωσε, θα χαρτογραφηθούν τα προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο το προσεχές τρίμηνο και σε αυτό τον στόχο θα συμβάλει θετικά η συνέργεια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Στόχος, επεξήγησε, με την έναρξη του νέου έτους 2022, είναι η ενίσχυση του κράτους δικαίου μέσα από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με προτάσεις νόμου και όπου χρειάζεται να κινείται η προσπάθεια για ενεργοποίηση της Κυβέρνησης για να καταθέσει νομοσχέδια επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

Από την πλευρά της η κ. Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει κίνδυνος καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ουσιώδης στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η λογική, διασαφήνισε, επιτάσσει ν’ ανοίξει ένας διάλογος με όλες τις οντότητες, όπως μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συνδέσμους, σωματεία και κυρίως με οντότητες όπως ο ΠΔΣ, που έχουν ως στόχο την προάσπιση ενός κράτους δικαίου, προκειμένου τα θεμέλια στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να είναι γερά και ουσιαστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Χαραλαμπίδου απεδέχθη την πρόσκληση του Προέδρου του ΠΔΣ, δρος Χρίστου Κληρίδη, για να συμμετάσχει στο συνέδριο που θα διοργανώσει ο ΠΔΣ στις 10 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), με θεματικές την ευθανασία και τη διαβίωση σε ένα υγιές περιβάλλον.

Τόσο ο ΠΔΣ όσο και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής διαβεβαίωσαν την πρόθεση και τη θέλησή τους για διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με προσανατολισμό τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενεργειών που θα βελτιώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο του κράτους δικαίου και θα διασφαλίζουν τον σεβασμό, την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του στον τόπο μας.

Ανακοίνωση Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,