Στο 66% η πιθανότητα συμφωνίας με την ΕΕ για μετά το Brexit εκτιμά το Λονδίνο

Στο 66% προσδιόρισε τις πιθανότητες μιας συμφωνίας με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση ο συντονιστής του Brexit εκ μέρους της βρετανικής Κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ.

Ο Υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε αργά το απόγευμα ενώπιον της Επιτροπής Brexit της Βουλής των Λόρδων μαζί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Λονδίνου σερ Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος επίσης είπε ότι θεωρεί μια συμφωνία «εξαιρετικά δυνατή».

Πάντως ο κ. Γκόουβ τόνισε ότι η Βρετανία «δε θα γίνει όμηρος» της «αδιάλλακτης» στάσης της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου.

Τις διαφωνίες που ακόμα υφίστανται στις διαπραγματεύσεις αναγνώρισε και ο κ. Φροστ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι δύο πλευρές «απέχουν ακόμα κάμποσο από μια συμφωνία».

Είπε ότι είναι «αβέβαιο» το κατά πόσο η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέχρι τη διορία της 15ης Οκτωβρίου που έχει θέσει το Λονδίνο, μην αποκλείοντας την πιθανότητα οι συνομιλίες να συνεχιστούν πέρα από αυτή την ημερομηνία.

Οι βασικές διαφωνίες έγκεινται στα δικαιώματα των Ευρωπαίων αλιέων επί των βρετανικών υδάτων και στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων που θα μπορούν να προσφέρονται σε βρετανικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Γκόουβ υπερασπίστηκε για ακόμα μία φορά το νόμο περί Εσωτερικής Αγοράς που πέρασε η βρετανική Κυβέρνηση ο οποίος παραβιάζει τη Συμφωνία Αποχώρησης δίνοντας την εξουσία στους υπουργούς να αναιρέσουν μονομερώς διατάξεις που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση όφειλε να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο που δεν προκύψει συμφωνία, αν και η συμφωνία είναι η «εμφατική προτίμηση» του Λονδίνου.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , ,