Στην τελική ευθεία η συζήτηση για τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό – Τι αναφέρεται στην έκθεση του νομοσχεδίου

Νεότερη ενημέρωση: Κατατίθεται την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο συμπληρωματικός προϋπολογισμό ύψους €220 εκατομμυρίων για κάλυψη των δαπανών που αφορούν τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων και για την εφάπαξ χορηγία.
 
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Άγγελος Βότσης, το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής, όπου η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσίασαν το κομμάτι του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που τους αφορά.
 
Όπως είπε ο κ. Βότσης, τα €120 εκ. αφορούν τη συνέχιση των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας για την τρίτη περίοδο, από 13 Μαΐου με 12 Ιουνίου. Είπε ακόμη ότι την πρώτη περίοδο επιδοτήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας 170 χιλ. άτομα με €93 εκ., ενώ στη δεύτερη φάση επιδοτήθηκαν 180 χιλ. άτομα με €124 εκ. Για την τρίτη φάση φαίνεται ότι έχουν γίνει ακόμη τις 8.000 αιτήσεις, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα επιδότησης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων του Υπουργείου Οικονομικών, με το κονδύλι να ανέρχεται στα €100 εκ. Όπως έχει ανακοινωθεί, το πρόγραμμα καλύπτει περίπου 50 χιλ. πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Εργασίας. Αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή και ήταν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020, και απασχολούν μέχρι 1 άτομο θα επιδοτηθούν με  €1.250, όσοι απασχολούσαν από 2 – 5 άτομα προσωπικό θα λάβουν εφάπαξ χορηγία €3.000,  από 6 – 9 άτομα προσωπικό θα λάβουν €4.000 και από 10 – 50 άτομα προσωπικό θα λάβουν €6.000. «Τα κόμματα θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, όταν κατατεθεί και επίσημα ο προϋπολογισμός» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατέληξε ο κ. Βότσης.

Ο δεύτερος Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του 2020, ύψους €220 εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και διαβιβάστηκε στη Βουλή για κατάθεση στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνέρχεται εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης, για να συζητήσει τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό.

Στο προοίμιο του νόμου αναφέρεται ότι ο 2ος Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός κατατίθεται επειδή συντρέχουν ειδικές περιστάσεις, οι οποίες εκφεύγουν από τον έλεγχο της Δημοκρατίας και οι οποίες συνεχίζουν να δημιουργούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για σκοπούς διασφάλισης της δημόσιας υγείας και γενικά του δημοσίου συμφέροντος, είναι ανάγκη να διενεργηθούν δαπάνες για σκοπούς για τους οποίους δεν γίνεται πρόβλεψη στον περί Προϋπολογισμού του 2020 Νόμο του 2019 και επειδή έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα ποσά που εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους σκοπούς που προβλέπονται στον περί Προϋπολογισμού του 2020 Νόμο του 2019 και στον περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμο (Αρ.1) του 2020, είναι ανεπαρκή ώστε να καλύψουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Δημοκρατία.

Στην εισηγητική έκθεση γίνεται αναφορά στον 1ο Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2020 που προβλέπει την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €369 εκ για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση μέτρων για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία και γενικότερα στον ευρύτερο πληθυσμό. Στα €369 εκ περιλαμβάνονταν πιστώσεις ύψους €237 εκ για υλοποίηση των ειδικών σχεδίων που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των αυτοτελώς εργαζομένων και των ανέργων και προστίθεται ότι λόγω της χρονικής επέκτασης των εν λόγω σχεδίων μέχρι της 12 Ιουνίου 2020, απαιτούνται πρόσθετες πιστώσεις ύψους €120 εκ. Διευκρινίζεται ότι πρόσθετες πιστώσεις ύψους €100 εκ απαιτούνται και για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του Σχεδίου Επιδότησης Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων που περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Μαΐου 2020 και αναφέρεται ότι το νέο Σχέδιο Επιδότησης Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην εισηγητική έκθεση προστίθεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 65(2) του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου, ο Υπουργός Οικονομικών δύναται με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον υφίστανται ειδικές περιστάσεις, να υποβάλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοσχέδιο Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για ψήφιση πριν από την 15η  Ιουνίου του υπό αναφορά έτους. Διευκρινίζεται τέλος, ότι το συνολικό ύψος των πρόσθετων πιστώσεων που συμπεριλαμβάνεται στο 2ο Συμπληρωματικό έχει επιβάρυνση  επί του δημοσιονομικού ισοζυγίου 1,1% του ΑΕΠ, με βάση τα σημερινά δεδομένα. 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,