Στην Επιτροπή Θεσμών το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κυβερνοασφάλεια

To Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Κυβερνοασφάλεια, συζήτησε σήμερα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας με την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών.

Η επιτροπή συζήτησε εκ νέου το θέμα των προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία δεδομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από κυβερνοεπιθέσεις σε μια, μακρά κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρία κατόπιν αιτήματος του Υφυπουργού.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Χατζηζαχαρίας ανέφερε πως το σχέδιο, 13 πυλώνων, το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένης και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών για σχόλια και πρόσθεσε ότι μόλις αυτά δοθούν θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ανέδειξε τη ανάγκη καλύτερου συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και σημείωσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να θεωρείται ως «ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Στο ΥΠΟΙΚ για σχόλια

——–

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως το αυτή τη στιγμή το σχέδιο βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών για σχόλια «και μόλις τα έχουμε θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση».

Ερωτηθείς για τους σταθμούς υλοποίησης του σχεδίου, ο κ. Χατζηζαχαρίας είπε πως το σχέδιο αποτελείται από 13 πυλώνες και σε κάθε πυλώνα βρίσκεται η περίοδος υλοποίησης και επίσης υπάρχει το συνολικό κόστος που αφορά το σχέδιο δράσης. Σημείωσε επίσης πως το Σχέδιο ενσωματώνει και την υποδομή SOC (Security Operations Centre).

Εξήγησε πως το συνολικό κόστος αφορά τους εμπειρογνώμονες που θα πρέπει να συμβληθούν με το Υφυπουργείο με στόχο την υλοποίηση και εφαρμογή των συγκεκριμένων πυλώνων, ενώ επιπλέον υπάρχει το κόστος της αγοράς μηχανημάτων ή οποιωνδήποτε παρεμφερών συστημάτων που θα ενδεχομένως θα χρειαστεί να περιληφθούν στο σχέδιο.

Σημείωσε πως το Υφυπουργείο έχει δώσει στο Υπουργείο Οικονομικών το κόστος των εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας επίσης ότι το Υφυπουργείο έχει μια προκαταρτική εικόνα και για το κόστος των μηχανημάτων που θα χρειαστούν.

Σε ερώτηση για το συνολικό κόστος, ο Υφυπουργός Έρευνας είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να αναφερθεί αυτή τη στιγμή, καθώς μπορεί να διαφοροποιηθεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω αναλόγως των προδιαγραφών, τις οποίες θα καθορίσουν οι εμπειρογνώμονες.

Σε ερώτηση πότε εκτιμάται ότι το Σχέδιο θα οδηγηθεί στο Υπουργικό προς έγκριση, ο κ. Χατζηζαχαρίας είπε πως το Υφυπουργείο πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, προκειμένου να έχει τα σχόλια του Υπουργείου έτσι ώστε το σχέδιο να προωθηθεί στο  Υπουργικό Συμβούλιο.

Να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας

———

Από την πλευρά του, ο κ. Δημητρίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «είναι, πιστεύω, κοινή συνισταμένη πως χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός όλων των υπηρεσιών και μια πολιτική που να αντιμετωπίζει τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας ως ζητήματα εθνικής ασφάλειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Είτε αυτό αφορά την αγορά εξοπλισμών, είτε αφορά τη συντήρηση συστημάτων αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, το Σχέδιο Δράσης 13 πυλώνων εκκρεμεί στο Υπουργείο Οικονομικών προτού παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και να εγκριθεί. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο, το οποίο βεβαίως πρέπει να υλοποιηθεί, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν οι Βουλευτές πείστηκαν από σχέδιο, ο κ. Δημητρίου είπε πως «έχουμε πειστεί από την ύπαρξη πολιτικής βούλησης».

«Απ’ εκεί και πέρα υπάρχει μια απόσταση μέχρι το στάδιο της υλοποίησης. Όταν θα υλοποιηθεί θα σας πούμε ότι έχουμε πειστεί», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,