Συζητήθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά στον περιβαλλοντικό θόρυβο.
Με την τροποποίηση της νομοθεσίας επιδιώκεται ο καθορισμός κοινών μεθόδων αξιολόγησης της επίδρασης στη υγεία από τον θόρυβο από την οδική και εναέρια κυκλοφορία.
Όπως λέχθηκε κατά διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος, συγκεκριμένα εισάγονται μαθηματικές εξισώσεις για τον υπολογισμό τριών επιβλαβών επιδράσεων στην υγεία των πολιτών με πρώτη την ισχαιμική καρδιοπάθεια, δεύτερη τη σημαντική ενόχληση και τρίτη την σημαντική διαταραχή του ύπνου από τον περιβαλλοντικό θόρυβο.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε πως έχουν προκαλέσει «ιδιαίτερη ανησυχία» οι αριθμοί, οι οποίοι μιλούν από μόνοι τους.
«Ζητήσαμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος να μας πουν από τις μέχρι τώρα μετρήσεις σε ολόκληρη την Κύπρο σε πόσους κατοίκους επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους από τον περιβαλλοντικό θόρυβο. Τα στοιχεία που μας δόθηκαν αφορούν τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού», ανέφερε.
Όπως είπε, στη Λευκωσία περίπου 15.500 κάτοικοι την ημέρα και 18.000 κάτοικοι τη νύχτα επηρεάζονται από τον περιβαλλοντικό θόρυβο, ενώ σημείωσε ότι στη Λεμεσό για περίπου 11.500 κάτοικοι την ημέρα και 14.000 κάτοικοι τη νύχτα επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους από τον περιβαλλοντικό θόρυβο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ο λόγος που είναι διαφορετικός ο αριθμός είναι γιατί τα ντεσιμπέλ τη νύχτα είναι αυξημένα σε σχέση με τη ημέρα.
«Πρέπει να σας πως ότι ενστερνιζόμαστε τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες του κόσμου που γειτνιάζουν σε περιοχές που υπάρχουν αεροδρόμια, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι», είπε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε πως πρέπει να δούμε μέσα από τη νομοθεσία ποια μέτρα παίρνουμε ώστε να απαμβλύνουμε αυτό τον θόρυβο που επηρεάζει την υγεία των πολιτών, για να συμπληρώσει πως «πρέπει να εστιάσουμε στην θεραπεία και στις λύσεις, ώστε το πρόβλημα να μειωθεί και αν είναι δυνατόν να ελαττωθεί».
«Εμείς», κατέληξε, «θεωρούμε ότι μέσα από τη νομοθεσία που θα ψηφιστεί θα δοθούν τα τεχνικά εφόδια στους λειτουργούς να εφαρμόσουν λύσεις για το πρόβλημα».
Πηγή : ΚΥΠΕ