Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εξετάσει την ανθεκτικότητα των θεσμών της ΕΕ

Την ανθεκτικότητα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού που έχει έδρα το Λουξεμβούργο.

Ο έλεγχος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2022, αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν, το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και το Δικαστήριο της ΕΕ προσάρμοσαν τον τρόπο λειτουργίας τους και αντιμετώπισαν τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία.

Όπως σημειώνεται, ο έλεγχος θα καλύψει τις δραστηριότητες των θεσμών σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Στρασβούργο, αλλά και στις χώρες όπου λειτουργεί το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre) το οποίο υπάγεται στην Κομισιόν.

Οι ελεγκτές του ΕΕΣ θα εξετάσουν μεταξύ άλλων εάν οι θεσμοί λειτούργησαν στη βάση επικαιροποιημένων σχεδίων επιχειρησιακής ετοιμότητας, τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν στην κρίση της πανδημίας και το πώς αντιμετώπισαν τις νέες προκλήσεις. Θα εξετάσουν ακόμα τι έχει μάθει ο κάθε θεσμός από την πανδημία και πώς προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Πέρα από την αξιολόγηση της αντιμετώπισης της κρίσης από τους θεσμούς, το ΕΕΣ πρόσφατα προχώρησε στην επισκόπηση και των ενεργειών της ΕΕ σε επίπεδο πολιτικής, ειδικότερα στους τομείς της υγείας και της οικονομικής πολιτικής, ενώ υλοποίησε έκθεση για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ΕΕΣ σχεδιάζει ακόμα έλεγχο όσον αφορά τη δέσμη μέτρων των ευρωπαϊκών οικονομιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,