Πρόταση για άμεση εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού των αποτελεσμάτων της Έκθεσης της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού για τις ακατάλληλες συνθήκες και τα προβλήματα στην λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στην Κύπρο και ιδιαίτερα την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου στη λειτουργία τους, καθώς και την απουσία αρμόδιου φορέα ελέγχου, κατέθεσαν σήμερα οι Βουλευτές της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας και Γεώργιος Παπαδόπουλος .
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και ερωτηθείς σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι σίγουρα είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο.
«Συμφωνούμε με τις επισημάνσεις που έγιναν. Στις παιδικές κατασκηνώσεις που είναι υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας εφαρμόζονται συγκεκριμένες πρόνοιες και κανονισμοί, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια πλειάδα κατασκηνωτικών χώρων και πραγματικά θα συνεννοηθούμε και με άλλους κυβερνητικούς φορείς να δούμε σε ποιο πλαίσιο εντάσσεται και θα ήταν καταλληλότερο να υπαχθεί. Όμως είναι δευτερεύων το ποιο Υπουργείο και πού θα πρέπει να πάει η νομοθεσία. Νομίζω ότι είναι πράγματι μια ανάγκη στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε, το να γίνουν κανονισμοί στην βάση των οποίων οι κατασκηνώσεις οι οποίες είναι τόσο χρήσιμες και απαραίτητες να είναι ταυτόχρονα και ασφαλείς και να νιώθουν και οι γονείς αυτή την ασφάλεια και να ξέρουμε ότι όλοι εμπλεκόμενοι θα ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, ασφάλειας, υγιεινής και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, φέτος με την εμπειρία της πανδημίας «και την ιδιαίτερη προσοχή που είχαμε δώσει στην τήρηση υγειονομικών κανόνων, όταν τέθηκε το ερώτημα για κατασκηνώσεις είχε έρθει στην επιφάνεια και ήταν ήδη υπόψιν ότι πιθανώς να χρειάζεται μια πρωτοβουλία».
«Θα αναλάβουμε αυτή την πρωτοβουλία. Πιθανότητα να μην είναι ζήτημα του Υπουργείου Παιδείας κατεξοχήν , όμως θα πρέπει να συντονιστούν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι όντως έχει εγγραφεί θέμα για τις κατασκηνώσεις των μαθητών και την ανάγκη είτε ρύθμισης είτε δημιουργία κάποιου νομοθετικού πλαισίου.
«Θεωρώ ότι ως Επιτροπή Παιδείας θα το εγγράψουμε το θέμα να συζητηθεί. Κατά καιρούς γίνονται συζητήσεις. Προβάλλονται προβλήματα. Κίνδυνοι μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, είναι στα θέματα της Επιτροπής και θα τεθεί πριν το καλοκαίρι, το θέμα αυτό προς συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «ενημερωνόμαστε ότι το θέμα τούτο θα απασχολήσει πολύ σύντομα την Επιτροπή, γιατί όντως υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα στα ευρήματα της αρμόδιας Επιτρόπου και θα πρέπει σαφώς να απασχολήσουν την Επιτροπή Παιδείας».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η Επιτροπή Παιδείας αποδέχτηκε το αίτημα το δικό του και του συναδέλφου του Γιώργου Παπαδόπουλου να εγγράψει και να μελετήσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού που αφορούν τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στην Κύπρο.
«Με την πρώτη ανάγνωση, η έκθεση της Επιτρόπου μάς προκαλεί έντονη ανησυχία. Δυστυχώς ο θεσμός των παιδικών κατασκηνώσεων στην Κύπρο είναι αχαρτογράφητος, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο και χωρίς διαδικασίες ελέγχου. Εύχομαι η Επιτροπή να αξιοποιήσει τον χρόνο που υπάρχει λόγω της περιορισμένης λειτουργίας για αυτό το καλοκαίρι των παιδικών κατασκηνώσεων, να συζητήσει με προτεραιότητα το θέμα, δίνοντας έμφαση στις πτυχές που αφορούν την ασφάλεια, την υγεία, την υγιεινή και την προστασία των παιδιών μας σε όλες τις παιδικές κατασκηνώσεις του τόπου με στόχο να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι του 2021», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ