Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών με Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Άλεν Σιμονιάν και κοινοβουλευτική αντιπροσωπία, είχαν την Τρίτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Αρμενίας Χάρη Γεωργιάδη και Μέλη της Επιτροπής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς αλλά και τις κοινές προκλήσεις που συνδέουν την Κύπρο και την Αρμενία, καθώς και την αποφασιστικότητα των δύο χωρών για διασφάλιση της εθνικής τους επιβίωσης και της προόδου και ευημερίας των δύο λαών.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν εκ των πρώτων χωρών που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ποινικοποίησαν την άρνησή της. Τόνισε επίσης την ανεκτίμητη συμβολή της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο και του Αντιπροσώπου της στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη διατήρηση και περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητα της Κύπρου, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Αρμενίας.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, εξήρε τις αδελφικές σχέσεις Αρμενίας και Κύπρου και την κοινή βούληση των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και του συντονισμού σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της δημιουργίας μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας και στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο.

Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Σιμονιάν επαναβεβαίωσε τη στάση αρχών που διαχρονικά τηρεί η Αρμενία όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η Αρμενία στέκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου, δεν αποδέχεται και καταδικάζει τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Αρμενίας για τη σταθερή στήριξη του κυπριακού λαού στο ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, καθώς για το ομόφωνο  καταδικαστικό ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων του Οκτωβρίου 2020,  για την παραβίαση της εκεχειρίας και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν, με τη στήριξη της Τουρκίας, στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Προστίθεται ότι οι παρόντες Κύπριοι Βουλευτές τόνισαν τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας. Υπογράμμισαν δε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Κύπρου στον αγώνα για ευρύτερη διεθνή αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αρμενίων.

Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπία από την Αρμενία αποτελείτο από τους Βουλευτές Sisak Gabrielyan, Babken Tunyan και Vahagn Aleksanyan.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν τα Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Μάριος Μαυρίδης Νίκος Τορναρίτης, Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης, Χρίστος Χρίστου, Χαράλαμπος Θεοπέμτπτου και οι Βουλευτές Ηλίας Μυριάνθους και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, καθώς και o Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,