Σακελλαροπούλου : Aπολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα η Ελλάδα

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εξέφρασε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, η τρέχουσα περίοδος παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για την Ελλάδα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

«[‘Ε]χουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού. Είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με την Αίγυπτο και την Ιταλία, «οι οποίες αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως είπε.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης ότι «η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων».

«[Η] Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα «επιδιώκει τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση».

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε επίσης ότι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, κατά το τελευταίο διάστημα, έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο και τις συμμαχίες της. «Είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,