Υποχρέωση εκ του Διεθνούς Δικαίου η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης & του πρωτοκόλλου για την Β.Ιρλανδία

“Αναμένω τη βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, μια υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου και προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία”, ξεκαθάρισε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέχεια των δημοσιευμάτων των FΤ περί πρόθεσης της κυβέρνησης Τζόνσον να υπονομεύσει το πρωτόκολλο για τη νήσο της Ιρλανδίας, εισάγοντας παράλληλη εθνική νομοθεσία.

“Το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία είναι απαραίτητο για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς”, ξεκαθαρίζει η Πρόεδρος.

“Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι θέμα εμπιστοσύνης. Είναι απαραίτητη για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εταιρική σχέση”, ξεκαθαρίζει ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντανιέλ Φερί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο Μισέλ Μπαρνιέ θα θίξει αυτό το ζήτημα με τον Ντάιβιντ Φρόστ αυτήν την εβδομάδα στο Λονδίνο. “Ειδικότερα, η αυστηρή εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία είναι απαραίτητη για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί της Ιρλανδίας”,

Ο Ντ.Φερί τόνισε ακόμη ότι “από την αρχή των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ έχει εμπλακεί εποικοδομητικά και καλή πίστη με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι στο να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον γύρο διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας και τους επόμενους γύρους. Συμμεριζόμαστε την επιθυμία του πρωθυπουργού Τζόνσον να επιτύχει μια συμφωνία γρήγορα”.

“Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε μια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με τα μακροπρόθεσμα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της ΕΕ. Η μελλοντική οικονομική εταιρική σχέση – και οποιαδήποτε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου – πρέπει να διασφαλίζει ανοιχτό και θεμιτό ανταγωνισμό, που θα περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, όπως ορίζεται στην Πολιτική Διακήρυξη που συμφωνήθηκε με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον στις 17 Οκτωβρίου 2019”, ξεκαθαρίζει ο Ντ.Φερί.

“Η ΕΕ έχει υποβάλει πολλές εποικοδομητικές προτάσεις για την προώθηση των διαπραγματεύσεων. Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος αργότερα φέτος για να επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους για οποιαδήποτε συμφωνία”, τονίζει.

“Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα εμπόδια στο εμπόριο και τις διασυνοριακές ανταλλαγές που δεν υπάρχουν σήμερα. Γι `αυτό ενημερώσαμε τις εθνικές διοικήσεις και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για τα απαραίτητα μέτρα «ετοιμότητας» που πρέπει να λάβουν”, σημειώνει.

“Ενώ είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία, η ΕΕ θα είναι έτοιμη – σε περίπτωση σεναρίου “χωρίς συμφωνία” – να διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο με όρους του ΠΟΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2021″, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,