Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών: Η Κύπρος έχει στοχοποιηθεί ως ”παράδεισος φοροδιαφυγής” και δύσκολα θα απολέσει αυτή τη φήμη

Η δυσφήμηση της Κύπρου ως κράτους σε ζητήματα που αφορούν τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι ενέργειες για περισσότερη διαφάνεια, τέθηκαν ξανά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών που συζήτησε σε αυτό το πλαίσιο τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις κοινοτικές οδηγίες και τους κανονισμούς όπως και με τις υποδείξεις διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν τα φαινόμενα αυτά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου σε δήλωση μετά τη συνεδρία που έγινε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, είπε πως στη συνεδρία που έγινε πριν ένα χρόνο, διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος γίνεται σε δύο επίπεδα, το ένα γίνεται από θεσμικά όργανα, όπως η Κεντρική Τράπεζα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, οι δικηγόροι και το δεύτερο επίπεδο είναι η ΜΟΚΑΣ που εξετάζει υποθέσεις είτε στη βάση υποψίας είτε στη βάση καταγγελίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, είπε πως κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος ζητήθηκε να εφαρμοστεί από όλες τις υπηρεσίες η 4η οδηγία που είναι αυστηρότερη από την προηγούμενη, αναφέροντας ότι αυτή υιοθετήθηκε. Πρόσθεσε ότι έχουμε αργοπορήσει στην υιοθέτηση άλλης οδηγίας που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και η οποία βρίσκεται στον Γενικό Ελεγκτή. Συμπερασματικά ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως η Κύπρος από το 2012 – 2013 έχει στοχοποιηθεί ως παράδεισος φοροδιαφυγής και παρόλο ότι έγιναν πολλά και τεράστια βήματα μπροστά, έχουν κλείσει όλες οι τρύπες και η Κύπρος έπαψε να είναι πλέον παράδεισος φοροδιαφυγής, ωστόσο η κακή φήμη της Κύπρου δεν έχει αντιμετωπισθεί και αποκατασταθεί.

Με αυτό ως δεδομένο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς καλούνται να αναλάβουν εκστρατεία αποκατάστασης της φήμης της Κύπρου ώστε να αποκατασταθεί και ως κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας και παροχής υπηρεσιών, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε στη συνέχεια ότι αναμένεται η έκθεση της επιτροπής ΜΑΝΙΒΑΛ του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Φεβρουάριο του 2020. Πρόσθεσε πως η αίσθηση της επιτροπής αξιολόγησης από την κυπριακή πλευρά είναι ότι έχουν γίνει θετικά βήματα που πρέπει να σημειωθούν στη συγκεκριμένη έκθεση. Εξήγησε ότι η Κύπρος κινήθηκε με έκθεση κινδύνων από το 2015 μέχρι 2017 η οποία εντόπισε τα κενά που συμπληρώθηκαν και συνέβαλε ώστε να υπάρχει πλέον ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο, ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους παροχής υπηρεσιών. Είπε επίσης, πως με πολιτικές και δράσεις και ενημέρωση σε διεθνές επίπεδο το κράτος μας πρέπει να ξεπλύνει το όνομα του, το οποία ακόμα δεν έχει ξεπλύνει.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,