Το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω της κατάστασης έχει πλήξει ουσιωδώς το δικηγορικό επάγγελμα κι αναμένεται να υπάρξει τερματισμός υπηρεσιών πάρα πολλών δικηγόρων και υπαλλήλων, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Δώρος Ιωαννίδης.
Με την αισώπεια ρήση «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» (όταν τα σπίτια σας καίγονται εσείς τραγουδάτε), δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από μερίδα πολιτών ως προς τη νομιμότητα των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ερωτηθείς σχετικά με τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως η απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι δυστυχώς την πληρώνουμε όλοι μας λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς κάποιων που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα που ανακοινώνονται. Είπε ότι από τη στιγμή που οι ειδικοί μας λένε ότι για τον περιορισμό του ιού θα πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας και να μείνουμε στα σπίτια μας, τότε «εμείς είμαστε υπόχρεοι να υπακούσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά που μας λένε. Είναι κρίμα κάποιος να μην συνετίζεται και να μεταδίδει τον ιό σε κάποιους άλλους διότι έτσι θέλει και διότι είναι ανεύθυνος». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτη ανάγκης στον τόπο, σημειώνοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 183 του Συντάγματος.
Ο κ. Ιωαννίδης είπε, επίσης, ότι το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω της κατάστασης έχει πλήξει ουσιωδώς το δικηγορικό επάγγελμα. «Είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί άμεσα», είπε και ανέφερε ότι έχει ανασταλεί η εκδίκαση υποθέσεων στα δικαστήρια, τα οποία διεξάγουν μόνο κάποιες απολύτως αναγκαίες διαδικασίες, όπως είναι για παράδειγμα η εκδίκαση των αιτημάτων της Αστυνομίας για προσωποκρατήσεις. Είπε, επίσης, ότι «εάν υπάρχει κάτι που παραγράφεται εκ του νόμου μπορεί να καταχωρηθεί αλλά όχι και να εκδικαστεί». Εξέφρασε, την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για στήριξη του κλάδου, διότι δυστυχώς, όπως είπε, αναμένεται να υπάρξει τερματισμός υπηρεσιών πάρα πολλών δικηγόρων και υπαλλήλων. «Εγώ βλέπω ότι πάρα πολλοί δικηγόροι και υπάλληλοι θα χάσουν τις δουλειές τους», είπε. Είπε, επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει άμεσα να βρουν τρόπους για στήριξη του κλάδου με την παραχώρηση επιδομάτων και επιδοτήσεων προκειμένου να μην οδηγηθεί κόσμος στην ανεργία.
Ανέφερε ακόμη το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου παραχωρήθηκε σε κάθε δικηγόρο επίδομα €800 για το διάστημα μεταξύ 15/3 έως 30/11, δεν αποτελεί, όπως είπε, σε καμία περίπτωση λύση, όπως δεν είναι λύση, πρόσθεσε, η αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ κλπ. Χρειάζονται, είπε, να εξευρεθούν ουσιαστικές λύσεις για να μην αναγκαστεί ένας δικηγόρος να κλείσει το γραφείο του και να απολύσει τους υπαλλήλους του. Είπε τέλος, ότι το δικηγορικό επάγγελμα πληρώνει σήμερα την απουσία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης «για την οποία φωνάζουμε εδώ και χρόνια» για να εφαρμοστεί και στην Κύπρο, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ