Α. Πασχαλίδης: Στo Πειθαρχικό της Αστυνομίας πρέπει να προεδρεύει ανεξάρτητος Εισαγγελέας, για σκοπούς αντικειμενικότητας και αμεροληψίας

Kληθείς να σχολιάσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη 15 αστυνομικών που σχετίζονταν με την υπόθεση Μεταξά, ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέας Πασχαλίδης, ανέφερε ότι κάποιοι εξ αυτών ενδεχομένως να έχουν φύγει από τις τάξεις της Αστυνομίας, κάνοντας χρήση του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, ή και να πήραν προαγωγή και να έχουν αλλάξει βαθμό. Η Αρχή θα διερευνήσει το ενδεχόμενο της διάπραξης και πειθαρχικών αδικημάτων από τα 15 μέλη ή/και άλλα μέλη της Δύναμης, σε συνεδρία της μετά τις 21 Μάϊου. Σε περίπτωση που προκύψουν και πειθαρχικά αδικήματα από μέλη της Δύναμης, είπε,  τότε αυτά θα παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι δυστυχώς, γι’ αυτού του είδους τα αδικήματα δεν αποφασίζει και δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Αρχή. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, είπε, ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστραφεί πίσω στον Γενικό Εισαγγελέα για να προχωρήσει στην καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο. Εξέφρασε τη θέση ότι το Πειθαρχικό της Αστυνομίας θα έπρεπε να προεδρεύεται από ένα ανεξάρτητο εισαγγελέα, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία της διαδικασίας, ενώ η Αρχή θα έπρεπε να διατηρεί το δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων με τις οποίες διαφωνεί. Είπε, επίσης ότι η Αρχή έχει ζητήσει από τη Βουλή την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για να έχει λόγο σ΄αυτή τη διαδικασία, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Κληθείς επίσης, να σχολιάσει την κριτική περί ευθυνών και στην Νομική Υπηρεσία που δεν αποδόθηκαν, ο κ. Πασχαλίδης ξεκαθάρισε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Νομική Υπηρεσία δεν εμπίπτει στην εμβέλεια των εξουσιών της Αρχής. Είπε ότι η δική του νομική άποψη είναι ότι ο ρόλος της Νομικής Υπηρεσίας δεν είναι ανακριτικός και πως η Νομική Υπηρεσία δεν διενεργεί ανακρίσεις. Η υποχρέωση της Νομικής Υπηρεσίας, όπως είπε, είναι με βάση το υλικό που συγκέντρωσε ο ανακριτής της Αστυνομίας για μια υπόθεση, να αποφανθεί επί της εισήγησης του ανακριτή, με βάση το υλικό του φακέλου που θα διαβιβαστεί ενώπιόν της.«Υπόλογος για το ανακριτικό έργο είναι ο Αστυνομικός και όχι η Νομική Υπηρεσία», σημείωσε. Είπε, τέλος, ότι είναι κάτι που ενδεχομένως να εγερθεί ενώπιον του δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης κατά των αστυνομικών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,