Αναμενόμενες οι ποινικές διώξεις κατά αστυνομικών – Τελικός κριτής η Δικαιοσύνη

«Aναμενόμενες» χαρακτήρισε τις ποινικές διώξεις κατά αστυνομικών σε σχέση με την υπόθεση των κατά συρροή δολοφονιών, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι λόγω αυτής της υπόθεσης «έφυγαν» από τις θέσεις τους ένας Υπουργός Δικαιοσύνης και ένας Αρχηγός Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από την πρώτη στιγμή που άρχισε η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης αυτής από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, «είχαμε πει από ότι εμείς θα σεβαστούμε απόλυτα το οποιοδήποτε πόρισμα εκδοθεί από την Αρχή και την οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα». «Αυτό ισχύει και σήμερα», είπε,  σημειώνοντας ότι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα είναι πλήρως σεβαστή. Σημείωσε ότι ο κάθε ένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου από αρμόδιο δικαστήριο, λέγοντας ότι «όποια και εάν είναι η απόφαση του δικαστηρίου και πάλι θα είναι απολύτως σεβαστή».«Λυπούμαστε πραγματικά για το τι έχει συμβεί και πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα», είπε, και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τη δικαιοσύνη και την βεβαιότητά του ότι η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι η σωστή. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διάπραξης και πειθαρχικών αδικημάτων τόσο από τα μέλη της Αστυνομίας που διώκονται ποινικά όσο και από άλλα μέλη της Δύναμης. Είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί όταν ο φάκελος με τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα διαβιβαστεί στην Αστυνομία. Ερωτηθείς εάν έχει γίνει αποδέκτης κάποιων αισθημάτων δυσαρέσκειας από μέλη της Δύναμης, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια από μέλη της Δύναμης και κυρίως από τα μέλη εναντίον των οποίων θα ασκηθούν ποινικές ή/και πειθαρχικές διώξεις. Εξέφρασε τη λύπη του για αυτή την εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, είναι το αποτέλεσμα της υπόθεσης των επτά φόνων. Είπε, επίσης, ότι η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο που η Αστυνομία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση, προσπαθώντας να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.  

«Τελικός κριτής θα είναι τα αρμόδια δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για  ποινική δίωξη αστυνομικών σε σχέση με την υπόθεση των κατά συρροή δολοφονιών. 

Διαβάστε αυτούσιες τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για τη ποινική δίωξη αστυνομικών στην υπόθεση Μεταξά:

«Έχω δει την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα της πιθανής ποινικής ευθύνης μελών της Αστυνομίας σε σχέση με την τραγική υπόθεση των κατά συρροή δολοφονιών. Εκ της θέσεως του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δεν έχει οποιανδήποτε αρμοδιότητα ως προς τα περαιτέρω βήματα. Είμαι όμως βέβαιος, ότι θα γίνουν όλες οι δέουσες ενέργειες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, και τελικός κριτής θα είναι τα αρμόδια δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θυμίζω ότι συνταγματικά ουδείς είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,