Παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, πρόταση για θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου. Η πρόταση έχει ήδη δοθεί στα κόμματα και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Διαβάστε τον ΚΩΔΙΚΑ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

“Με τη συγκεκριμένη πρόταση για τον Κώδικα Δεοντολογίας, την οποία έχετε πλέον όλοι στα χέρια σας, προστίθεται ακόμη ένα εργαλείο ενίσχυσης των θεσμών της Δημοκρατίας αναφορικά με θέματα διαφάνειας, ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων, στην περίπτωση αυτή σε σχέση με τα μέλη του Κοινοβουλίου. Όχι για να περιορίσει τους Βουλευτές , αλλά για να τους ενισχύσει στο έργο και την αποστολή τους“, δήλωσε ο κ. Συλλούρης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κώδικας αυτός θα μπορούσε να υπάρξει μια καλή βάση για να αναπτυχθούν κώδικες και για άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας, αλλά και για τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η διαμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας η οποία ξεκίνησε από την Επιτροπή Θεσμών την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ανατέθηκε σε δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η νέα Επιτροπή Θεσμών του ζήτησε να παρευρεθεί στη συνεδρία για να εξηγήσει το κείμενο αυτό, με βάση το οποίο η Επιτροπή θα προχωρήσει στη σύσταση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία θα πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Η συνολική πρόταση όπως είπε, είναι στη βάση ενός μεικτού συστήματος αρχών και κανόνων δεοντολογίας, συμπεριφοράς και διαφάνειας, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που αφορά υποχρεώσεις και εκτέλεση καθηκόντων βουλευτών αλλά και την εν γένει παρουσία και συμπεριφορά τους στην κοινωνία. Ο κώδικας, διευκρίνισε, θα είναι συμπληρωματικός προς τον κανονισμό λειτουργίας του σώματος χωρίς να επηρεάζει τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που υπάρχουν. Ο κώδικας, συμπλήρωσε ο κ. Συλλούρης, μπορεί να ενεργοποιήσει σκέψεις για νέες νομοθεσίες ή κατάργησή τους. Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου με αντικείμενο της επισκόπηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το ασυμβίβαστο και την σύγκρουση των συμφερόντων κρατικών αξιωματούχων, όπως είπε, είναι η κύρια βάση μελέτης και σύνταξης του κώδικα. Πρόσθεσε, πως ο κώδικας είναι ένα καλό πρωτογενές υλικό και για άλλους θεσμούς του κράτους και ιδιωτικούς θεσμούς να παραδειγματιστούν από αυτό τον κώδικα.

Για τη μελέτη λήφθηκαν επίσης υπόψη οι συστάσεις της Greco σε σχέση με θέματα διαφθοράς. Ο τόμος Α αποτελεί αυτούσιο το κείμενο του κώδικα δεοντολογίας ενώ στον τόμο Β, όπως είπε ο κ. Συλλούρης, υπάρχει χρήσιμο υλικό σχετικό με τη σύνταξη του κώδικα, ώστε να υπάρχει μια πλήρης ενοποιημένη πρόταση ενώπιον της Επιτροπή Θεσμών. «Θεωρώ ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αυτό το υλικό η Επιτροπή μπορεί να καταλήξει σε απόφαση, η οποία να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,