Nομική Υπηρεσία και Υπ. Οικονομικών: Προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα με τους έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους

Η Νομική υπηρεσία παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη γνωμάτευσή της επί δύο προτάσεων νόμου που υποβλήθηκαν, η μια από κοινού από ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ και μια από τον Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, για επίλυση του θέματος των εκτάκτων υπαλλήλων, αορίστου χρόνου, της δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας Δημήτρη Λυσάνδρου, και οι δύο προτάσεις νόμου αντίκεινται στο σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο, με την μεν πρώτη να χαρακτηρίζεται ως αθεράπευτη, ενώ η δεύτερη ως θεραπεύσιμη, κατόπιν τροποποίησής της. Ο κ. Λυσάνδρου εξέφρασε την προθυμία να τροποποιήσει την πρόταση ώστε να συμμορφώνεται με το σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ. Παράλληλα είπε ότι θα αποστείλει τη γνωμάτευση στο Υπουργείο Οικονομικών για να το ενημερώσει για το θέμα.  Εναπόκειται στο Υπουργείο, όπως είπε, αν καλύπτει όλα τα θέματα που θέλει.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, η Έλενα Δαμιανού εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να κτίσει πάνω στην προσπάθεια που έχει γίνει, ώστε να μπει ένα τέλος στο χρονίζον αυτό πρόβλημα. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η ευρωπαϊκή οδηγία 1990/70, θέτει κανόνες ισότητας, μεταξύ εκτάκτων και μονίμων υπαλλήλων, ως προς τις συνθήκες απασχόλησης, περιλαμβάνει τη διαδικασία διορισμού ή προαγωγής και επίσης δεν επιτρέπει η διάκριση να γίνεται από τον νομοθέτη αλλά από την διοίκηση για αντικειμενικούς λόγους, όπως η διαφορά των καθηκόντων που εκτελούνται στις δύο θέσεις. Η οδηγία ενσωματώθηκε στο κυπριακό δίκαιο με νόμο το 2003, αλλά όπως είπε, αυτό που δεν έγινε είναι ότι τη στιγμή της εναρμόνισης θα έπρεπε να αναθεωρηθούν οι εθνικές διατάξεις που έρχονταν σε αντίθεση με τη νομοθεσία, όπως ο ορισμός του όρου ‘δημόσια υπηρεσία’. Εκ μέρους της Επιτροπής εκφράστηκε η επιθυμία να έρθει από το Υπουργείο Οικονομικών μια τελική φόρμουλα. Η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ Έλενα Δαμιανού είπε ότι η επιθυμία του Υπουργείου είναι να μπει ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία και παράλληλα να κλείσει η στρόφιγγα εισδοχής νέων υπαλλήλων με το ίδιο καθεστώς.

Παράλληλα στην Επιτροπή Οικονομικών, συνεχίστηκε σήμερα η κατ’ άρθρο συζήτηση για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε, σε δηλώσεις του ότι η Επιτροπή προχώρησε αρκετά στην κατ’ άρθρον συζήτηση για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας  και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα γίνει πράξη και αυτή η μεταρρύθμιση για μια πιο αποτελεσματική και δίκαιη κρατική μηχανή.Για τους εργαζομένους αορίστου χρόνου είπε ότι η πολιτική βούληση είναι να βρεθεί μια τελεσίδικη λύση συμβατή με το σύνταγμα . Πρόθεση και της εκτελεστικής εξουσίας, είπε, είναι να βρεθεί μια λύση νομικά σωστή. Το ΥΠΟΙΚ, πρόσθεσε, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία θα προσπαθήσουν να εξεύρουν λύση.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι το πρόβλημα με τους έκτακτους στη δημόσια υπηρεσία είναι μεγάλο και έχει γίνει ακόμα πιο μεγάλο με τη δημιουργία νέων κατηγοριών εργαζομένων από την Κυβέρνηση, όπως με αυτοεργοδοτούμενους στην εκπαίδευση.Η ίδια η κυβέρνηση λειτουργεί, όπως είπε ως κακός εργοδότης και απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να προτείνει λύσεις, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι αναμένουν από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για να επιλύσει το θέμα. Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τα νομοσχέδια που έχει φέρει η Κυβέρνηση δεν αποτελούν μεταρρύθμιση, αλλά είναι αποσπασματικές αλλαγές. Παράλληλα είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει φέρει τίποτε για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα, όπως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η γρήγορη και ποιοτική αξιολόγηση στη δημόσια υπηρεσία, η ίση μεταχείριση και διαφάνεια στη δημόσια υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι  μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα των εκτάκτων, η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να επανέλθει ενώπιον της Επιτροπής με τελική πρόταση, ώστε να δουν αν θα προχωρήσουν με νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ή με πρόταση νόμου.Όσον αφορά τη μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας είπε ότι το ΔΗΚΟ θέλει να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και να προχωρήσουν οι νομοθεσίες με την ενσωμάτωση και των εισηγήσεων του, από κυβερνητικής πλευράς.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι θα πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει η διαιώνιση του θέματος των εκτάκτων υπαλλήλων αορίστου χρόνου και να μην υπάρξουν καινούριες προσθήκες. Εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόθεση νομικής υπηρεσίας και ΥΠΟΙΚ να χτίσουν στην πρόταση νόμου που κατέθεσε, ώστε να εξισωθούν οι συνθήκες απασχόλησης για τους αορίστου και ορισμένου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Έλενα Λυμπουρή  είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα προνοούνται στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφορικά με τις συνθήκες και το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Χαιρέτισε επίσης την πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος ώστε αυτό να γίνει με τρόπο συνταγματικό και να συνάδει με το πνεύμα της Οδηγίας. Παράλληλα, είπε ότι από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας θα πρέπει να γίνουν τέτοιες κινήσεις ώστε το φαινόμενο των προσλήψεων εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου να γίνεται με φειδώ και μόνο για τις έκτακτες ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email