Παρέμβαση δικηγόρων για τις θέσεις Εφόρου και Βοηθών Εφόρου Φορολογίας – Ανεπανόρθωτο πλήγμα στην έννοια της υπεροχής του Νόμου η απόφαση της Ολομέλειας

Για νέα εκτροπή από την αρχή της διάκρισης των εξουσιών που θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην έννοια της υπεροχής του Νόμου έναντι πάντων, κάνουν λόγο οι δικηγόροι που χειρίστηκαν τις προσφυγές με τις οποίες το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε με δύο διαδοχικές αποφάσεις του, άκυρους τους διορισμούς που αποφάσισε το 2016 το Υπουργικό Συμβούλιο, για τις θέσεις Εφόρου και των τριών Βοηθών Εφόρου γιατί ο σχετικός Νόμος πρόβλεψε, αντισυνταγματικά εξουσία στο Υπουργικό, ενώ αποκλειστική αρμοδιότητα έχει η ΕΔΥ.

Οι δικηγόροι Α. Σ. Αγγελίδης και Θ. Κουσπή αναφέρουν με σημερινή τους ανακοίνωσή ότι «θεωρούμε αναγκαία την παρούσα παρέμβαση μας, προς ανάδειξη της ανεπίτρεπτης αυτής στάσης εν όψει της ψήφισης ήδη Νόμου για ‘παράταση’ μιας ήδη ακυρωθείσης υπηρεσίας».

«Παρέμβαση που γίνεται για να τονίσουμε τα εξής: η ευθύνη για περιφρόνηση ή ανατροπή του καθήκοντος σεβασμού προς την ακυρωτική απόφαση αλλά και προς επιβεβαίωση του Κράτους Δικαίου, είναι βαρύτατη. Ήδη βιώνουμε μια σαφέστατη παραβίαση του Συντάγματος και μια νέα εκτροπή από την αρχή της διάκρισης των εξουσιών που θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην έννοια της υπεροχής του Νόμου έναντι πάντων», σημειώνουν.

«Τα όποια λεγόμενα αδιέξοδα», προσθέτουν, «δεν τα επέφερε η Δικαστική τομή αλλά η τότε πάσχουσα ‘έμπνευση’ για νομοθετική παραχώρηση, παρά τη σαφέστατη προηγούμενη Νομολογία, ‘εξουσίας’ διορισμού στο Υπουργικό. Τούτο αντίθετα προς την αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΔΥ για στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας. Διορισμοί μάλιστα που έγιναν χωρίς προκήρυξη για υποβολή υποψηφιοτήτων και με επιλογή από άγνωστους ‘ενδιαφερόμενους’ κατά μια διαδικασία μη διάφανη», αναφέρουν.

Αναφέρουν, τέλος, ότι «η δικαιοσύνη, ως το τελευταίο καταφύγιο κάθε πολίτη προς αναζήτηση του δικαίου, αλλά και η αξίωση για τη μη ανάμειξη στα της δημόσιας υπηρεσίας της πολιτικής εξουσίας σε συνδυασμό με το περί δικαίου αίσθημα του κάθε πολίτη, θα υποστούν ανεπανόρθωτό πλήγμα».

Με 27 ψήφους  υπέρ, 4 εναντίον και 13 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε στις 03/07/2020 σε νόμο το νομοσχέδιο με τον οποίο επεκτείνεται η διάρκεια της ανάθεσης από τον Υπουργό Οικονομικών των εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας σε πρόσωπα που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα, σε περίπτωση που οι θέσεις αυτές παραμένουν κενές. Με τον νόμο που ψηφίστηκε, η διάρκεια της ανάθεσης από τον Υπουργό Οικονομικών σε πρόσωπο που πληροί τα απαιτούμενα προσόντα, των εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας σε περίπτωση που οι αυτές θέσεις παραμένουν κενές,  επεκτάθηκε από τρεις μήνες σε έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης της ανάθεσης για επιπλέον έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης: To domino effect της ακύρωσης του διορισμού του Εφόρου Φορολογίας: Σκέψεις επί του εύρους και των συνεπειών του ακυρωτικού ελέγχου

Διοικητικό Δικαστήριο: Άκυροι και οι διορισμοί των τριών Βοηθών Εφόρων Φορολογίας ως αντι-συνταγματικοί

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,