Οριζόντια συζήτηση για το κράτος δικαίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, επικέντρωση και στην Κύπρο στο επόμενο

Οριζόντια συζήτηση για το κράτος δικαίου, στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το κράτος δικαίου, είχαν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο οι αρμόδιοι για Ευρωπαϊκά θέματα Υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αξιοποιώντας τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για το κράτος δικαίου, που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου του 2021.

Τη συζήτηση απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέσσερις θεματικές: Συστήματα απονομής δικαιοσύνης, πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, πολυφωνία στα ΜΜΕ και άλλα θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται με τους συνταγματικούς ελέγχους και ισορροπίες.

Όπως ανακοινώθηκε, στην επόμενη Συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 18 Νοεμβρίου οι Υπουργοί θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα κράτη μέλη, ξεκινώντας με την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η ευρύτερη συζήτηση για το κράτος δικαίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση Κομισιόν – Πολωνίας για την πρόσφατη απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας με την οποία δεν αναγνωρίζεται η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου επί του συντάγματος της χώρας.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας, Γκασπερ Ντόβζαν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του έτους, υπογράμμισε πως το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδες θέμα για την ΕΕ.

«Για αυτό και η ετήσια αυτή ανασκόπηση είναι τόσο σημαντική. Ο διάλογος σέβεται πλήρως τις αρχές της αντικειμενικότητας, τη μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών», υπογράμμισε.

Στη συνάντηση έγινε επίσης προετοιμασία των συμπερασμάτων για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής, κατά το οποίο σύμφωνα με την ατζέντα οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στα θέματα της πανδημίας, των τιμών ενέργειας, της ψηφιακής μετάβασης, της μετανάστευσης, του εμπορίου και των εξωτερικών σχέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,