Oι προτάσεις του Ε. Πουργουρίδη για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα – Aνοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο δικηγόρος Ευάγγελος Πουργουρίδης, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα Δεξαμενής Νομικής Σκέψης «Κράτος Δικαίου» ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία παραθέτει τις προτάσεις του για τον επερχόμενο διορισμό του νέου Γενικού Εισαγγελέα.

Διαβάστε την επιστολή:

Eξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Σας απευθύνω την παρούσα, καθότι σε λίγες μέρες, θα κληθείτε να ασκήσετε μια εξουσία που σας έχει εμπιστευτεί το Σύνταγμα αλλά και επειδή, οι αποφάσεις που θα πάρετε, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του τόπου που υπηρετείτε. Αναφέρομαι συναφώς, στους επικείμενους διορισμούς του νέου Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, θυμήθηκα τον διορισμό από εσάς, της κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην θέση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας και ανακάλεσα, πως λίγο καιρό αργότερα, προσπαθούσατε να βρείτε τρόπο να την παύσετε.  Θυμήθηκα τον διορισμό του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου στην θέση του Βοηθού  Γενικού Εισαγγελέα και ανακάλεσα την θλιβερή κατάληξη.  Θυμήθηκα επίσης, τον διορισμό του κ. Κώστα Κληρίδη στην  θέση του Γενικού Εισαγγελέα και αμέσως έφερα στον νου μου, την αντιδικία σας ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας,  όπου ο ένας έβγαζε τον άλλο ψεύτη. Θυμήθηκα πρόσθετα τον διορισμό του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην θέση του Γενικού Ελεγκτή και τις επακόλουθες δημόσιες κοκορομαχίες και αφορισμούς. Θυμήθηκα τον διορισμό του κ. Μύρωνα Νικολάτου στην θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα όσα στην συνέχεια του αποδόθηκαν, από τους αδελφούς Κληρίδη.  Ίσως,  συνεπώς, τα κριτήρια με βάση τα οποία κάνετε κάποιους, ιδιαίτερα σημαντικούς, διορισμούς  να χρήζουν αναθεώρησης. Ενδεχομένως ριζικής. 

Το Σύνταγμα,  σας έχει εμπιστευτεί την εξουσία να διορίζετε τα 2 αυτά άτομα  με τις τεράστιες εξουσίες – όχι ασφαλώς για να εξαργυρώνετε πολιτικές οφειλές, ούτε και για να βολεύτε εκεί, φίλους ή συνεργάτες σας.  Πόσο μάλλον δε, για να διορίζετε άτομα «του χεριού σας», με την προσδοκία ότι  θα σας κάνουν τα όποια χατίρια ή που θα ενεργούν κατ’ εντολή.

Το Σύνταγμα σας υποχρεώνει να διορίσετε στις θέσεις αυτές, άτομα νομομαθή, και δη, ανώτατου επαγγελματικού αλλά και ηθικού επιπέδου.   Άτομα δηλαδή, που έχουν ήδη δοκιμαστεί και διακριθεί.  Άτομα ακέραια και τα οποία, δεν θα ταυτίζουν στο μυαλό τους,  το δημόσιο με το εκλογικό συμφέρον.  Άτομα χωρίς πολιτική ή άλλη εξάρτηση, αλλά και ψυχικά ισορροπημένα.  Ανθρώπους που έχουν μέσα τους σύμφυτες τις αρχές του Κράτους Δικαίου αλλά και που κατανοούν, το πνεύμα και την σημασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν έχω να πω κάτι κακό εις βάρος του φερόμενου ως εκλεκτού σας, αλλά η επιλογή σας, για ακόμη μια φορά, μυρίζει πολιτική «συναλλαγή» .  Δεν μπορεί κατά την γνώμη μου, ο καθρέφτης του νομικού μας πολιτισμού, να αντανακλά μια προηγούμενη παραίτηση, στιγματισμένη μάλιστα από ευθύνη, για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.  Σίγουρα η Κυπριακή Κοινωνία δικαιούται κάτι καλύτερο.  Και προεκλογικά, είχατε δεσμευτεί προς όλους εμάς, πως θα διορίζατε μόνο, τους άριστους των αρίστων.

Άριστοι λοιπόν των αρίστων υπάρχουν και σας παρακαλώ να διορίσετε τέτοιους. Η Κύπρος, έχει αναδείξει λόγου χάριν έναν Αχιλλέα Δημητριάδη και ένα Κώστα Παρασκευά.  Και οι δύο ακέραιοι, ηθικοί αλλά και βαθιά Νομομαθείς.  Άτομα των οποίων, το ιστορικό  αποδεικνύει, πως θα σας εκπροσωπούν επάξια, τόσο ενώπιον του υπό επαναλειτουργία Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, όσο και διεθνώς.  Που θα ξέρουν τι να πουν, πότε να το πουν, και πως να το πουν.

Αποδεδειγμένοι σημαιοφόροι του Κράτους Δικαίου, της χρηστής διοίκησης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άνθρωποι χωρίς εξαρτήσεις, ανιδιοτελείς, αλλά και ψυχικά ισορροπημένοι.  Ήπιοι, μετριόφρονες  αλλά και συνάμα μαχητές. Κυριολεκτικά ικανοί και κατάλληλοι. Άτομα που θα κοσμούν τις θέσεις τους και θα τιμούν τον τόπο μας.

Η απόφαση που θα πάρετε σε λίγες μέρες, θα επηρεάσει όλους μας και ασφαλώς θα  καθορίσει την υστεροφημία σας.  Μην περάσετε στην ιστορία της πατρίδας μας, ως ένα από τα ίδια.

Με εκτίμηση,

Ευάγγελος Χρ. Πουργουρίδης  

Μέλος της Δεξαμενής Νομικής Σκέψης

«Κράτος Δικαίου»

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,