Νόμος για αυστηρότερες ποινές για πώληση ναρκωτικών κοντά σε σχολεία και άλλους χώρους συνάθροισης ανηλίκων

Ομόφωνα με 33 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροποποιητικό νόμο για μεγιστοποίηση της ποινής για το αδίκημα πώλησης ναρκωτικών κοντά σε σχολεία ή άλλους χώρους εκδηλώσεων και συνάθροισης παιδιών ή νέων.

Με τον περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Τροποποιητικό) Νόμος του 2020, τροποποιείται ο βασικό νόμος ώστε στα περιστατικά που καθιστούν ένα αδίκημα που διαπράχθηκε δυνάμει του εν λόγω νόμου, σε επίπεδο επιμέτρησης της ποινής, ως ιδιαίτερα σοβαρό να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι το αδίκημα διαπράχθηκε εντός ακτίνας πεντακοσίων μέτρων γύρω από εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που εγκρίθηκε, αυτό επεκτείνεται και σε άλλους χώρους εκδηλώσεων ή αθλητικών δραστηριοτήτων ανηλίκων.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξήγησε την τροπολογία και ευχαρίστησε την Επιτροπή Υγείας για τη θετική ανταπόκριση.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης έκανε λόγο για πολύ σημαντικό νομοσχέδιο και είπε ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών  πρέπει να είναι ολομέτωπος διαρκής και επίμονος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι η τροπολογία που κατέθεσαν με τους Οικολόγους έχει και την στήριξη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε το νομοσχέδιο, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι η τροπολογία θα πετύχει τον στόχο της, αφού ήδη το δικαστήριο μπορεί να λάβει υπόψη το γεγονός της πώλησης κοντά σε σχολεία. Είπε επίσης ότι χρειάζεται μια ολιστική προσέγγισης για τη μάστιγα της εποχής μας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου υποστήριξε το νομοσχέδιο και την τροπολογία εκφράζοντας την ευχή να γίνει το έναυσμα για μια ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην Κύπρο.  

Ο βουλευτής της Πλατφόρμας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου εξέφρασε τη στήριξη του τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ακόμα πιο αυστηρές οι ποινές για όσους πωλούν ναρκωτικά.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι θα πρέπει να γίνει επιμόρφωση στους δικαστές για να επιβάλουν αποτρεπτικές ποινές για το θέμα και ζήτησε να αξιοποιηθούν εργαλεία που είχε εγκρίνει η Βουλή στο παρελθόν όπως η παρακολούθηση τηλεφώνων ώστε να πάνε φυλακή οι μεγάλοι έμποροι ναρκωτικών.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,