Νόμοι που βρίσκονται στο συρτάρι, διαφθορά και μεταρρύθμιση – Συνέντευξη Υπουργού Δικαιοσύνης

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Σαββίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επίμαχο θέμα της διαφθοράς και σε νομοσχέδια που εκκρεμούν για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε στη συνέντευξη του ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πολλά μέτρα για τη συνολική αντιμετώπιση της διαφθοράς στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, όμως εκκρεμούν ακόμα στη Βουλή πολύ σημαντικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση του lobbying και το νομοσχέδιο για την προστασία όσων καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς (whistleblowers).

Αναφέρθηκε επίσης σε όσα συμβαίνουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο σχετικά με τους κόκκινους φακέλους, τις καταγγελίες των ισπανικών αρχών και τις ενέργειες της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία νόμου για τις παρακολουθήσεις ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ήταν ένα πολύ μεγάλο κενό στο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και με την τροποποίηση της νομοθεσίας θα “ξηλωθούν” κυκλώματα διαφθοράς και χειραγώγησης αθλητικών αγώνων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται σε κομβικό σημείο εφόσον έχει ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρον συζήτηση όλων των νομοσχεδίων. Επίσης, υπογράμμισε ότι έχει διοριστεί Επιτροπή Μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει τους στόχους της μεταρρύθμισης, οι οποίοι αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,