Δείτε τα νέα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το πακέτο στήριξης της οικονομίας

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε τα σχέδια:

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας αφορά πέντε νέα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ή έχουν παρουσιάσει μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους. Τις λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου, αντίστοιχα.

Όπως ανάφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τα νέα μέτρα λήφθηκαν μετά από διάλογο με κοινωνικούς εταίρους, ενώ διέπονται από ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου, για να αποτραπούν οι καταχρήσεις. Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι «τα κρατικά ταμεία, τα χρήματα του φορολογουμένου, σήκωσαν όλο το βάρος της οικονομίας».Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι από τα σχέδια της κυβέρνησης, επιδοτήθηκαν 190.000 πολίτες, 26.000 επιχειρήσεις και 22.000 αυτοεργοδοτούμενοι. Το ύψος επιδότητησης και στις τρεις φάσεις, ανέρχεται στα 500 εκατομύρια ευρώ.

Το πρώτο σχέδιο αφορά τα ξενοδοχεία με ισχύ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, σε όσες μονάδες επαναλειτουργήσουν, η κυβέρνηση θα καλύπτει το 90% των απασχολουμένων για το διάστημα ως τις 31/7 και το 50% για το ύπολοιπο διάστημα. Θα επιδοτείται το 60% του μισθού. Σε επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν θα επιδοτείται το 60% του μισθού για το 80% του προσωπικού.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό. Το μήνα Ιούνιο η ένταξη απαιτεί μείωση τζίρου πέραν του 55%. Σε επιχειρήσεις μέχρι 3 εργαζομένους, το κράτος θα καλύπτει το 100% και περαν των τριών ατομών, το 60%. Σε επιχειρησεις που δεν θα λειτουργήσουν θα καλύπτεται το 80%. Επιδοτείται το 60% του μισθού. Τον μήνα Ιούλιο ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις, ενώ τον Αύγουστο η μείωση τζίρος περιορίζεται στο 40%. Σε επιχειρήσεις που απασχολούν περαν των 3 εργαζομένων θα καλύπτεται το 45% του προσωπικου. Το σχέδιο τερματίζεται στις 31/8.

Το τρίτο σχέδιο αφορά κλάδους που εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση. Το ειδικο σχέδιο για επιχειρήσεις ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων θα ισχύει ως 31/8. Με μείωση τζίρου τουλαχιστον 45%, το κράτος θα καλύπτει το 45% των εργαζομένων με επιδότηση 60% του μισθού τους, σε επιχειρησεις με πέραν των τριών εργαζομένων. Μέχρι τρεις εργαζόμενους, τους καλύπτει ολους. Όσον αφορά τον Αύγουστο, αν η μείωση τζίρου πέφτει στο 35%, θα καλύπτει το 40% των εργαζομένων.

Το τέταρτο σχέδιο αφορά επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν με απόφαση της κυβέρνησης και το οποίο θα έχει ισχύ ως τις 31/8. Σε επιχειρησεις μέχρι 90 εργαζόμενους θα καλύπτει το 100% των υπαλλήλων, με επιδότηση 60%. Σε επιχειρησεις πέρανν των εννέα εργαζομένων, το κράτος θα καλύπτει το 90%.

Το πέμπτο σχέδιο αφορά τη στήριξη ανέργων. Το σχέδιο αυτό είναι ύψους 360 ευρώ και αφορά ανέργους που έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή ως και τον Ιούνιο. Σε υπαλλήλους ξενοδοχείων που είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου η παροχή του ειδικού επιδόματος θα θεωρείται ως περίοδος συνεχούς απασχόλησης για σκοπούς του Σχεδίου Αναστολής Εργασιών που εφαρμόζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής επιδομάτων

Από την πλευρά της η Yπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τερματίζεται η αυτοδήλωση, όσον αφορά τη μείωση κύκλου εργασιών, και αυτή θα κατατίθεται πλέον από εγκεκριμένο λογιστή. Παράλληλα, όπως ανέφερε, από σήμερα το ανεργειακό επίδομα θα καταβάλλεται στην επιχείρηση, η οποία θα το καταβάλλει με το υπόλοιπο ποσό του μισθού στον εργαζόμενο. Ξεκαθάρισε πως όσον αφορά τη γ’ φάση, η καταβολή των επιδομάτων θα αρχίσει από αύριο και θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,