Να εμπεδωθεί στο λαό η αποφασιστικότητα για πάταξη της διαφθοράς, δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την ανάγκη με τα μέτρα που θα ληφθούν κατά της διαφθοράς να εμπεδωθεί στον λαό η αποφασιστικότητα όλων ανεξαιρέτως να πατάξουμε την οποιαδήποτε μορφή διαφθοράς, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό, ευρείας σύσκεψης για τα θέματα της διαφάνειας, λογοδοσίας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,  ο Γενικός Ελεγκτής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου και η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ.

Όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε αρχικά την αποφασιστικότητα και πολιτική του βούληση να θωρακίσει, στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό, τη χώρα μας από φαινόμενα διαφθοράς και ζήτησε όπως όλοι οι αρμόδιοι φορείς, στον τομέα της ευθύνης και των καθηκόντων τους, συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως είπε ο κ. Κούσιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι θα πρέπει μέσω των μέτρων που θα ληφθούν και της πλήρους διαφάνειας, να εμπεδωθεί στον λαό μας η αποφασιστικότητα όλων ανεξαιρέτως να πατάξουμε την οποιαδήποτε μορφή διαφθοράς.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε στη συνέχεια πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, περιγράφοντας το πλαίσιο που υπάρχει των μέτρων που θα ληφθούν και της πλήρους διαφάνειας, ενημέρωσε για τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση και τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα εκκρεμούντα νομοσχέδια, είτε εκείνα που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής είτε ενώπιον αρμοδίων Υπουργείων ή φορέων, ζητώντας επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

«Προκειμένου να ενισχυθεί το δίκτυ προστασίας κατά της διαφθοράς, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στις συστάσεις που προέρχονται από αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η GRECO και η Moneyval, ζητώντας να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση, το ταχύτερο δυνατόν, των όποιων προτάσεων δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί οι οποίες, έστω και αν δεν αφορούν την εκτελεστική εξουσία, θα πρέπει με τη συνεργασία των επηρεαζόμενων φορέων και με από κοινού συνεννόηση, να υιοθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν», είπε.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αφού αναφέρθηκε στις προτάσεις του ιδίου και της Κυβέρνησης,  ζήτησε από τους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις απόψεις τους  και να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Πρόεδρος, συνέχισε ο κ. Κούσιος, άκουσε τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων οι οποίες ενίσχυαν τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν και η συζήτησε εξελίχθηκε σε ένα παραγωγικό διάλογο.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ιδιαίτερη του ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του για τις δημιουργικές παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη οι οποίες, μαζί με τις απόψεις που θα εκφραστούν από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη Δευτέρα το πρωί, θα αποτελέσουν τις οριστικές προτάσεις που θα εξαγγείλει δημοσίως ο Πρόεδρος τις επόμενες των ημερών, προκειμένου αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί η διαφθορά μέσα από τις νέες προτάσεις, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, και να επικρατήσει το κράτος δικαίου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: