Διπλασιάζεται ο αριθμός δικαστών στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αποφάσισε να προωθήσει στην Ολομέλεια της Βουλής τροποποιητικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο αυξάνεται ο αριθμός των δικαστών του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας από πέντε σε δέκα.

Η ανάγκη αυτή προέκυψε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Επιτροπή, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας του Δικαστηρίου, αλλά και της σύντμησης των προθεσμιών για λήψη απόφασης.   

Το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας που έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφασίζει σε πρώτο βαθμό επί πάσης προσφυγής αιτητών ασύλου, άρχισε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2019 με τρεις δικαστές, οι οποίοι αυξήθηκαν σε πέντε τον Αύγουστο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, όταν ξεκίνησε το δικαστήριο εκκρεμούσαν ενώπιόν του 679 υποθέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν και μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2020 ανήλθαν στις 1134.  Επίσης στην Υπηρεσία Ασύλου εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 17,500 υποθέσεις που αναμένεται να  καταλήξουν στο δικαστήριο.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,