Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων στον πολιτισμό, ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού

Στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό, αλλά και του χρονοδιαγράμματος σταδιακής επανέναρξης καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικών χώρων, προχώρησε σήμερα η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, από κοινού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα από 12 έως 29 Φεβρουαρίου μετά από αίτηση στην ΕΡΓΑΝΗ, καθώς και εκείνοι οι οποίοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15 Μαρτίου έως 20 Απριλίου και έχουν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας.

Ακόμα το ποσό των 800 ευρώ αναμένεται να λάβουν αναδρομικά όσοι από την 1η Ιουνίου 2019 έως και την 1η Μαρτίου 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό. Όπως σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο, ενώ στο πρόγραμμα στήριξης εντάσσονται οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Επιπλέον, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει στη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών, το οποίο, κατά την ίδια, θα καταστήσει εφικτή την καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του πολιτισμού της χώρας, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του Πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του Πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία», υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η κ. Μενδώνη.

Αναφορικά με τη σταδιακή επανέναρξη καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικών χώρων, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι στις 18 Μαΐου ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι και επανεκκινούν οι θεατρικές πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα. Στους αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών ανά ώρα, ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας.

Τα θερινά σινεμά θα ανοίξουν από 1η Ιουνίου και θα λειτουργούν με όριο επισκεπτών το  40% της πληρότητάς τους, καθώς και με σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Τα μουσεία αναμένεται να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους στις 15 Ιουνίου, ενώ τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους στις 15 Ιουλίου, πάντοτε με τήρηση αυστηρών κανόνων μη συγχρωτισμού και υγιεινής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,