Κ. Χατζηγιάννης: To 80% των παράτυπων μεταναστών φτάνουν στην Κύπρο από την Τουρκία – Έχουμε αιτητές ασύλου με τρομοκρατικό προφίλ

Παρέμβαση βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στην Αd Ηoc Επιτροπή για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ),  συμμετείχε, σε διαδικτυακό σεμινάριο της Αd Ηoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, με θέμα την προστασία προσφύγων και μεταναστών στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι η Κύπρος παραμένει το κράτος μέλος της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό αφίξεων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, καθώς οι αιτούντες άσυλο αντιστοιχούν σχεδόν στο 4% του πληθυσμού.

Στηλιτεύοντας την ενορχηστρωμένη πολιτική της Τουρκίας να διοχετεύει παράνομους μετανάστες μέσω των κατεχομένων ή να τους κατευθύνει διά θαλάσσης στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι ποσοστό 80% των παράτυπων μεταναστών φτάνουν στην Κύπρο από την Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους που άπτονται της ασφάλειας, ο Κύπριος βουλευτής προειδοποίησε ότι μεταξύ των αιτούντων άσυλο περιλαμβάνονται άτομα με τρομοκρατικό προφίλ, ενώ η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί ειδικά σε περιοχές με έντονα σημάδια γκετοποίησης. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί  στο χωριό Χλώρακα της Πάφου, επισημαίνοντας ότι μια ομάδα αιτούντων άσυλο από συγκεκριμένη περιοχή γειτονικής χώρας, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα διατηρούν στενούς δεσμούς με το ISIS, εμφανίζoυν βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά, σε σημείο που οι κάτοικοι της κοινότητας να φοβούνται για την ασφάλειά τους και τις περιουσίες τους.

Παρά τον μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, που φτάνουν στη χώρα μας, οι αρμόδιες αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την παροχή στέγασης, σίτισης και ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι πάντα η προστασία της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων. Σημειώνοντας δε ότι έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού στα κέντρα υποδοχής, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε, ωστόσο, ότι η δυνατότητα παροχής συνθηκών υποδοχής καλής ποιότητας, εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των αιτούντων άσυλο και τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα. Καθώς οι οικονομίες μας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ύφεση, είναι απαραίτητες τολμηρές αλλαγές στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να στοχεύουν στη δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και στη χαλάρωση των οικονομικών βαρών που αναλαμβάνουν τα κράτη πρώτης γραμμής, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.

Δελτίο Τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Print Friendly, PDF & Email