Nicosia 2040: Πώς πρέπει να αλλάξει το σχέδιο μιας πόλης για να εξασφαλίζεται το social distancing ; Tι λένε οι ειδικοί;

Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης στις αστικές μετακινήσεις, η αντιμετώπιση μαζικών επειγόντων ιατρικών περιστατικών, η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά και η μέριμνα για την ευεξία και την καλή ψυχολογία των πολιτών σε περίοδο πανδημίας αποτέλεσαν τους κύριους θεματικούς άξονες της εκδήλωσης Nicosia 2040: Volume II: «Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων τύπου Covid – 19 σε επίπεδο πόλης», την οποία διοργάνωσανδιαδικτυακά ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου.

Σε ερώτηση πώς πρέπει να αλλάξει το σχέδιο μιας πόλης για να εξασφαλίζεται το Social distancing όσον αφορά τις μετακινήσεις και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Covid ως αφορμή για να δούμε πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα, η Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου είπε ότι όποιες αλλαγές συζητούμε, πρέπει να είναι αλλαγές που να μπορούν να εξισορροπήσουν την ανάγκη μας για ανθρώπινη επαφή και την ανάγκη όταν χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης. Σημείωσε ότι είναι καιρός να βάλουμε το περπάτημα και το ποδήλατο στη ζωή μας. Η κα. Μαύρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι Τοπικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολυμάνσεις δημόσιων χώρων και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να κρατήσει και με την λήξη της πανδημίας. «Η εντατικοποίηση της καθαριότητας της πόλης. Η καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων. Όλος τούτος ο τομέας δράσης των Τοπικών Αρχών, έχω την εντύπωση ότι είναι σημαντική βοήθεια στην διαχείριση μιας πανδημίας», σημείωσε.  


Η Ειδική Παιδίατρος και σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά ανέφερε θα πρέπει να εκλάβουμε αυτή την κατάσταση όχι σαν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά σαν μια ευκαιρία εκπαίδευσης, μια ευκαιρία ώστε να ακολουθήσει μια περίοδος αναγέννησης. «Και για να συμβεί αυτό, στην πράξη εννοώ, θεωρώ ότι απαραίτητο είναι να αλλάξει βαθμιαία, τώρα που είμαστε σε φάση ας το πούμε εγρήγορσης η κουλτούρας μας. Η κουλτούρα μας πρέπει να είναι μια υγειονομική κουλτούρα και δευτερευόντως μια κουλτούρα με έντονη οικολογική συνείδηση. Το πρώτο βήμα είναι πρακτικά να επαναξιολογήσουμε ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες μέσα στην πόλη, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι των μετακινήσεων», πρόσθεσε. Απαντώντας στην ερώτηση πώς μπορούν οι αρχές της πόλης και η πολιτεία να συνδράμουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση μαζικών επειγόντων ιατρικών περιστατικών, η κα. Πανά είπε ότι «μπορούμε να εκπαιδεύσουμε με ασφάλεια τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη, επικείμενη επανεμφανίση τέτοιων περιστατικών». «Άρα, λοιπόν, αυτό που θα ήθελα να μείνει είναι η συνεχής εκπαίδευση στο χώρο της υγείας, που προφανώς θα προάγει η πολιτεία, και το δεύτερο το κομμάτι της αξιολόγησης του κινδύνου».

Ο Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών και σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης είπε ότι ο Covid – 19 είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε ορισμένα πράγματα τα οποία δεν ξέραμε προηγουμένως και πρόσθεσε ότι είναι μια ευκαιρία για μάθηση. «Αν και εγώ πιστεύω ότι το Covid 19 αναμένεται να είναι πρόσκαιρο γεγονός και δεν προβλέπεται να επιφέρει δραστικές αλλαγές στις υφιστάμενες υποδομές μετακίνησης των πόλεων μας», σημείωσε και αναφέρθηκε στα μέσα ατομικής προστασίας σε λεωφορεία, ταξί, χώρους στάθμευση, κλπ. Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η πολιτεία σήμερα έχει ήδη αποδείξει την δυνατότητα να διαχειριστεί την συγκεκριμένη επιδημία μέσω της έγκυρης λήψης μέτρων σε  συνεργασία, βέβαια, με τους πολίτες, που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν τα διατάγματα και τις συστάσεις.«Πιστεύω, επίσης, ότι η συνεχής εφαρμογή και επιτήρηση αυτών των απαραίτητων προληπτικών και περιοριστικών μέτρων είναι επίσης η καθαριότητα,  η απολύμανση των δημόσιων και εξωτερικών χώρων, όπως είναι τα πάρκα, παραδείγματος χάριν και δημοσίων κτιρίων, επιχειρήσεων. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά, νομίζω, όπλα κατά του ιού. Οι τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας και εκπαιδεύσεις του προσωπικού είναι απαραίτητες, ούτως ώστε να μπορούν οι αρμόδιες αρχές να ανταποκριθούν σε μαζικά επείγοντα περιστατικά. Επίσης, χρειάζεται ένας πολύ καλός συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών», συμπλήρωσε. Στην ερώτηση πώς μπορούν οι αρχές της πόλης και η πολιτεία να προστατεύσουν και να βοηθήσουν άπορους ή άλλους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια σε μια περίοδο πανδημίας, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι όσον αφορά το Covid 19 πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί σε διάφορα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των πολιτών. «Ο εθελοντισμός είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο εδώ», συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε, από την πλευρά του, ότι οι δημόσιες μεταφορές είναι σημαντικές και πρόσθεσε όσον αφορά τα λεωφορεία, ότι εφόσον θα μειωθεί ο αριθμός των επιβατών, πρέπει να προγραμματιστεί αύξηση των δρομολογίων .«Ως Δήμος Λευκωσίας έχουμε επισπεύσει με προτεραιότητα πάντοτε πεζούς, ποδήλατο, δημόσιες μεταφορές τα εξής έργα: Τη δημιουργία πεζοδρομίων είτε αυτά είναι στις γειτονιές είτε σε κύριους άξονες όπως η Κυριάκου Μάτση, η Καλλιπόλεως, η ανάπλαση στο εμπορικό τρίγωνο, για να μπορεί ο κόσμος να περπατά με ασφάλεια. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Διερευνούμε την δημιουργία μόνιμων ή προσωρινών πεζοδρόμων για να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες», συμπλήρωσε. Ο κ. Γιωρκάτζης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη κρίση ήταν πρωτόγνωρη. «Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχαν εμπλακεί ως εκτελεστικά όργανα οι τοπικές αρχές περισσότερο, διότι αυτές βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες. O Δήμος Λευκωσίας θεωρώ ότι στάθηκε δίπλα στους πολίτες που τον είχαν ανάγκη. Επιβάλλεται θεωρώ όταν αρχίσει η συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιλαμβάνομαι θα αρχίσει σύντομα να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική», πρόσθεσε. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε επίσης, ότι οι τροχονόμοι του Δήμου περιπολούσαν όλο αυτό το διάστημα, όχι φυσικά για να εκδίδουν εξώδικα, αλλά για να συμβουλεύουν πολίτες και να τους επισείουν την προσοχή τους στα διατάγματα και ώστε η συμπεριφορά τους να συνάδει με τα διατάγματα τις συμβουλές από τα αρμόδια Υπουργεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στις διάφορες δράσεις του Δήμου για στήριξη των πολιτών και εθελοντικών οργανώσεων .

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής , είπε ότι κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και πρόσθεσε ότι η εμπειρία του Covid, «έδειξε και πολλές από τις αδυναμίες μας», όπως, μεταξύ άλλων, η έλλειψη οργανωμένων ποδηλατοδρόμων στο αστικό κέντρο. «Εμείς έχουμε πολλά τμήματα στο Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία βοήθησαν ποικιλότροπα», σημείωσε και ανέφερε πως «υπήρχε μια συντεταγμένη και οργανωμένη αντίδραση εκ μέρους του κράτους και νομίζω τα καταφέραμε». Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, πως το Υπουργείο διαθέτει μια πλειάδα υπηρεσιών και πρόσθεσε ότι η Πολιτική Άμυνα έπαιξε σε αυτή την πανδημία πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση πολλών τέτοιων προβλημάτων και βοήθειας, όπως για παράδειγμα προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, με διαμερισμό υλικών προφύλαξης, αλλά κυρίως και βοήθειας που παρείχαμε σε αυτούς τους ανθρώπους. «Λειτουργήσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία τηλεφωνικό κέντρο από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία, κάτι το οποίο βοήθησε, και βεβαίως συνδράμαμε και από κοινού με την Αστυνομία και στην μεταφορά ασθενών αλλά βεβαίως και στην παροχή βοήθειας», σημείωσε. Ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε το μήνυμα ότι ο κάθε ένας θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για το συνάνθρωπο του πέρασε με μεγάλη ευκολία μεταξύ του κόσμου. «Κανένα άλλο ευρωπαϊκό κέντρο δεν έδωσε ένα τόσο γενναιόδωρο πακέτο υποστήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων τόσο κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων όσο και τώρα που συνεχίζουμε. Αυτό ήταν εξαιρετικά υποβοηθητικό. Ήταν μια σπουδαία τονωτική ένεση για το κάθε νοικοκυριό, τον κάθε άνθρωπο είτε αυτός ήταν άπορος είτε άνθρωπος τον οποίο υποχρεώσαμε να αναστείλει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Σχετικά με το πώς μπορούν οι αρχές της πόλης να βοηθήσουν στην ευεξία, την καλή ψυχολογία και την ψυχαγωγία των πολιτών σε περίοδο πανδημίας, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι η υπηρεσία του Δήμου Λευκωσίας, του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας και του Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και η Πολιτιστική Υπηρεσία του Δήμου προσπάθησαν πάρα πολύ να προσφέρουν συγκεκριμένα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και στήριξης κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ο Υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, είπε ότι υπάρχει αυτό το φιλότιμο στον κυπριακό λαό και πρόσθεσε ότι «εμείς στην Κυβέρνηση είμαστε μεν ικανοποιημένοι και από αυτό το πρώτο μέρος της διαχείρισης της πανδημίας, όμως δεν μένουμε εδώ».«Θέλουμε μάθουμε μέσα από τις αδυναμίες που εμφανίσαμε και θα μάθουμε, να γίνουμε ακόμη καλύτεροι για την επόμενη φορά, εάν θα υπάρχει επόμενη φορά που ελπίζουμε βεβαίως να μην υπάρχει. Εμείς στο Υπουργείο Εσωτερικών ξέρουμε ότι πρέπει να βελτιώσουμε υποδομές, πρέπει να βελτιώσουμε θέματα που αφορούν την πολεοδομία, τους ποδηλατοδρόμους, τα θέματα των αποστάσεων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το θεσμό της Πολιτικής Άμυνας. Στην πρόληψη υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και δεν ήμασταν αρκούντως έτοιμοι», σημείωσε.

Ακολούθως, το πάνελ απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού που συμμετείχε σχετικά με τη χρήση μάσκας, για το πως ελέγχονται οι μετανάστες, για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής για αντιμετώπιση κρίσεων, για το θέμα της δειγματοληψίας σε κάθε σπίτι, για τα ΜΕΘ, για την κλιματική αλλαγή, κλπ. 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email