Ίδρυση Μονάδας Δικονομικού Δικαίου από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (pics)

Το νομοσχέδιο για ίδρυση Σχολής Δικαστών στην Κύπρο, για την κατάρτιση των μελλοντικών, αλλά και των υφιστάμενων δικαστών, ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου. Επικεφαλής της Μονάδας είναι η Δρ. Άννα Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Δικηγόρος, Διδάσκων μερικής απασχόλησης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο εκ των διευθυντών της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου, Δρ Κυριακίδης, ενημέρωσε για τους σκοπούς και τις δράσεις της Μονάδας και πρόσθεσε πως: «Με συζητήσεις όπως η σημερινή, συνεχίζονται ο δημόσιος διάλογος και η έρευνα για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα για την ίδρυση σχολής δικαστών στην Κύπρο». Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «η μεταρρύθμιση και η συνεχής εξέλιξη της δικαιοσύνης στην Κύπρο, για να αποκτήσει μια δική της νομική παράδοση, προϋποθέτουν αρμονική συνεργασία μεταξύ Υπουργείου, Βουλής, Ανώτατου Δικαστηρίου, Γενικού Εισαγγελέα, δικηγόρων, ακαδημαϊκών και ενεργών πολιτών, που είναι οι κατ’ εξοχήν χρήστες και άμεσα επηρεαζόμενοι από το σύστημα».

«Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου μας χαιρετίζει την εναρκτήρια εκδήλωση της Μονάδας», υπέδειξε ο καθηγητής Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης, Kοσμήτορας της Σχολής, τονίζοντας παράλληλα, πως είναι αναγκαία η αλλαγή κουλτούρας του δικαστικού Σώματος. «Για να γίνουν αλλαγές στον κρίσιμο τομέα της δικαιοσύνης, απαιτείται διάλογος μεταξύ όλων.­­­ Τα 20 τελευταία χρόνια έγιναν ουσιαστικές αλλαγές στην Κύπρο. Αλλά χρειάζεται να γίνουν και άλλα. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Χωρίς διάλογο και επιμόρφωση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε. Κατέληξε λέγοντας πως η ίδρυση της Μονάδας ήταν σκόπιμη και πως η Βουλή, αλλά και τα δικαστήρια χρειάζονται την ακαδημαϊκή κοινότητα στο πλάι τους.

Ο Γραμματέας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Θανάσης Κορφιώτης, εστίασε στις θετικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στον τομέα της δικαιοσύνης τα 20 τελευταία χρόνια. Εγκωμίασε τις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τόνισε πως είναι επίκαιρο το ζήτημα της ίδρυσης Σχολής Δικαστών στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, πέντε ομιλητές από το εξωτερικό (Ελλάδα, Αγγλία, Ουαλία και Ιρλανδία) παρουσίασαν και ανέλυσαν τις πρακτικές που εφαρμόζονται στη δικαιοσύνη των χωρών τους, σε σχέση με τις Σχολές Δικαστών.

Η κ. Αικατερίνη Μπετσικώτου, Εφέτης Αθηνών και Διδάσκουσα στην Εθνική Σχολή Δικαστών Ελλάδος αναφέρθηκε εκτενώς στην αναγκαιότητα δημιουργίας μίας Σχολής Δικαστών και τη διαρκή επιμόρφωση των Δικαστών, τονίζοντας πως το έργο του δικαστή και του εισαγγελέα είναι σήμερα πιο δύσκολο από ποτέ άλλοτε. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη Σχολή Δικαστών στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 1994 και εστίασε στους τέσσερις στόχους της. Την καλλιέργεια δημοκρατικού ήθους, τη διαμόρφωση προγράμματος σπουδών εισαγωγικής εκπαίδευσης, κατά τρόπο που να συμβαδίζει με τον επαγγελματικό χαρακτήρα της, την εξοικείωση του δικαστή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία και, τέλος, τη μετάδοση αρχών του δικαστικού management, που, όπως εξήγησε, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη. «Η Σχολή Δικαστών πρέπει να λειτουργεί ως κέντρο δικαστικών μελετών, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εν γένει οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα και τα ισχύοντα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα», κατέληξε.

Ο κ. Πέτρος Αλικάκος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, παρουσίασε τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής Δικαστών στην Ελλάδα, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως χρηματοδοτείται κυρίως από την ΕΕ, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στο να μην υπεισέρχεται η εκτελεστική εξουσία. Εξέφρασε την άποψη πως δικαστές και εισαγγελείς οφείλουν να επιμορφώνονται από κοινού, ενώ τάχθηκε υπέρ της στενής συνεργασίας εισαγγελέων, δικαστών και αστυνομικών. «Είναι σημαντική η συνεχής επιμόρφωση των δικαστών. Συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την πρωτοβουλία του. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία μαζί του», κατέληξε.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η Δρ Βάγια Πολυζωϊδου, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Δρ Κυριακίδης.

Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,