Ο Βουλευτής, Κυριάκος Χατζηγιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), σε τηλεδιάσκεψη της Αd hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της K.Σ.ΟΑΣΕ, ανέφερε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές προκλήσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής στην παρέμβασή του σε συζήτηση με θέμα τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον τομέα της μετανάστευσης, ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι ο αριθμός των αιτητών ασύλου αντιστοιχεί στο 4% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας και στηλίτευσε την ενορχηστρωμένη πολιτική της Τουρκίας να προωθεί λαθρομετανάστες μέσω των κατεχομένων ή δια θαλάσσης προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.
Η Κύπρος κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να τιμήσει τις ηθικές και διεθνείς υποχρεώσεις της και συνεχίζει να το πράττει και στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη. Σημείωσε επίσης τα ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και προστασίας που λαμβάνονται στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών διεθνούς προστασίας.
Υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει πρόθυμη να στηρίξει ανθρώπους που προέρχονται από πολεμικές ζώνες, ο κ. Χατζηγιάννη προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ικανότητές της χώρας έχουν εξαντλήσει τα όριά τους και υπέδειξε στα κράτη που ασκούν κριτική για τις συνθήκες υποδοχής, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν όσον αφορά τη μετεγκατάσταση.
Ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε επίσης στο Σχέδιο Δράσης της Κύπρου για το μεταναστευτικό, το οποίο, μεταξύ άλλων, προνοεί την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και των διαδικασιών άσκησης έφεσης, την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τον FRONTEX για την πραγματοποίηση επιστροφών και την επιτήρηση των θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά μεταξύ των κατεχόμενων ακτών στο βόρειο τμήμα του νησιού και της Τουρκίας, καθώς και στο αίτημα της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή οικονομικής βοήθειας για την περίοδο 2020-2021, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργία κατάλληλης υποδομής για τη φιλοξενία του αυξημένου αριθμού αιτητών ασύλου.
Οι Βουλευτές, πρέπει να διασφαλίσουν ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τα κέντρα υποδοχής παραμένουν χώροι προστασίας, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη, προσθέτοντας ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν την προληπτική εκκένωση χώρων παραμονής ομάδων υψηλού κινδύνου και οι ρυθμοί μετεγκατάστασης πρέπει να ενισχυθούν. Η εκπαίδευση των παιδιών πρέπει να συνεχιστεί και όπου υπάρχει διαδικτυακή διδασκαλία στα κέντρα υποδοχής, να διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για να μπορούν και αυτά τα παιδιά να συμμετέχουν, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης.
Ο κ. Χατζηγιάννη υπέδειξε, τέλος, ότι τα περιοριστικά μέτρα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να οδηγούν σε πολιτικές και πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήττουν την αξιοπρέπεια των αιτητών ασύλου. Μπορεί να υπάρξει σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για προστασία των πολιτών και της υποχρέωσής μας να τηρούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις για την προστασία των προσφύγων, φτάνει να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννη.
Πηγή: ΚΥΠΕ