H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ξεκίνησε σήμερα την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τα παιδιά παραβάτες, με την έκκληση από την Κυβέρνηση να ψηφιστεί άμεσα αφού σε περίπτωση καθυστέρησης υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου από την ΕΕ.
Αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχέδιο «περί Εγκαθίδρυσης Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά που Βρίσκονται σε Σύγκρουση με το Νόμο», υποβλήθηκε στις αρχές του μήνα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία είχε εντοπίσει αδυναμίες και είχε επιστρέψει το προηγούμενο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εγκαθίδρυση συστήματος φιλικής δικαιοσύνης ειδικά σχεδιασμένου για τις ανάγκες των παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο και τη ρύθμιση θεμάτων αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις διεθνώς νομικά δεσμευτικά πράξεις και πρότυπα. Εξήγησε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και ότι μετά την κατάθεση αναθεωρημένου κειμένου του στις 4 αυτού του μήνα, ξεκίνησε η κατ’ άρθρο συζήτησή του. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα τεθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής. Το νομοσχέδιο αυτό, πρόσθεσε, συνιστά ορόσημο στην εμπέδωση της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων που αφορούν τα παιδιά στη χώρα μας και είναι ύψιστης σημασίας για τη λειτουργία του κράτους δικαίου που σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα δήλωσε ότι η κατ’ άρθρο συζήτηση έγινε επί αναθεωρημένου νομοσχεδίου που έφερε η Κυβέρνηση, αφού σε προηγούμενη συζήτηση η Επιτροπή το είχε επιστρέψει ύστερα από αδυναμίες που εντόπισε. Παράλληλα εξέφρασε λύπη γιατί η καθυστέρηση στην υποβολή αναθεωρημένου κειμένου συνοδεύτηκε σήμερα, από πιέσεις της Κυβέρνηση για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου γιατί επικρέμεται για την Δημοκρατία πρόστιμο από ΕΕ. Η κα. Σάββα είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό, πολυσέλιδο νομοσχέδιο και χρειάζεται πολλή μελέτη. Ανέφερε επίσης ότι δυστυχώς οι δομές που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν σήμερα. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα εξεταστεί σε βάθος και θα συμβάλουν εποικοδομητικά στη ψήφισή του.
Πηγή : ΚΥΠΕ