Η Επιτροπή Εσωτερικών αποδέχτηκε την αναπομπή από ΠτΔ των νόμων για παράταση ισχύος πολεοδομικών αδειών

Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής έκανε σήμερα αποδεκτή την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο νόμων, οι οποίοι ψηφίστηκαν μετά από προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού και οι οποίοι προνοούν παράταση ισχύος των πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής που λήγουν στο τέλος του 2020 χωρίς να απαιτείται νέα υποβολή αίτησης στην αρμόδια αρχή.

Όπως δήλωσε μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής την Παρασκευή, η Πρόεδρός της Ελένη Μαύρου, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στην τελευταία της συνεδρία τροποποίηση στον Περί Πολεοδομίας νόμο και στον Περί Οδών και Οικοδομών νόμο, με στόχο την αυτόματη ανανέωση των πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής για ακόμα ένα χρόνο, για το 2021, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης από τον ενδιαφερόμενο πολίτη.

Αυτό, όπως ανέφερε έγινε σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι πολίτες και οι κρατικές υπηρεσίες εν μέσω κορωνοϊού περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, δίνοντας και μια ώθηση στην ανάπτυξη.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναπέμψει τις δύο αλλαγές. Είναι συνταγματικό του δικαίωμα. Η Επιτροπή έχει κάνει αποδεκτή την αναπομπή, καλώντας ταυτόχρονα το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει τη δυνατότητα παράτασης ισχύος των αδειών, ώστε να ισχύσουν όσα έχω πει προηγουμένως», ανέφερε η κ. Μαύρου.

Ερωτηθείσα για εισήγηση που έκανε στην Επιτροπή ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ για δια βίου έκδοση των αδειών, η κ. Μαύρου είπε ότι από τη στιγμή που τα πολεοδομικά και οικοδομικά δεδομένα διαφοροποιούνται είτε με αλλαγές στα τοπικά σχέδια είτε με αλλαγές στους κανονισμούς, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Πιθανόν, πρόσθεσε, να βρούμε άλλους τρόπους ώστε να διευκολύνεται η όλη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν συσσωρευμένες πολλές άδειες,  υπάρχει δηλαδή μια σοβαρή καθυστέρηση στην εξέταση αδειών απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,