Γ.Ομήρου: Οι ΗΠΑ να ενεργήσουν για εφαρμογή ρητών νομοθετικών διατάξεών τους από την Τουρκία

Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το θετικό μέτρο της μερικής άρσης του εμπάργκο προμήθειας στρατιωτικού υλικού σε βάρος της Κύπρου, να ενεργήσουν τάχιστα για την εφαρμογή ρητών νομοθετικών διατάξεων των ΗΠΑ από την Τουρκία, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου σημειώνει μεταξύ άλλων πως όταν το 1978 ήρθη το εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε το Κογκρέσο ότι η Τουρκία, μεταξύ άλλων, θα απέσυρε τα στρατεύματα της από την Κύπρο και ότι θα επέτρεπε την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Περαιτέρω, με αμερικανική νομοθεσία του 1978, «οι συμφωνίες για πώληση ή προμήθεια στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, υλοποιούνται από τις ΗΠΑ, υπό τον όρο ότι «δεν θα μεταφέρεται στην Κύπρο και δεν θα χρησιμοποιείται για τη διαίρεση της Κύπρου».

Με  βάση τα πιο πάνω, δηλαδή με ρητές εν ισχύει νομοθετικές πράξεις των ΗΠΑ, η χρήση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, παραβιάζει κατάφωρα την αμερικανική νομοθεσία, σημειώνει και επισημαίνει πως η Τουρκία παραμένει υπόλογη, έκθετη και ένοχη για τη συνεχιζόμενη αυτή παραβίαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,