Για τις συνέπειες του εγκλεισμού σε γυναίκες-θύματα βίας, προειδοποιεί η Πρόεδρος της GREVIO

Για πολλές γυναίκες και παιδιά το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος λέει η Πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της βίας κατά των γυναικών και την οικιακή βία (GREVIO), Marceline Naudi και ζητά την τήρηση των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στην περίοδο κατά την οποία λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ανά την υφήλιο εφαρμόζουν τον υποχρεωτικό εγκλεισμό για να περιοριστεί η εξάπλωση του COVID-19, οι σκέψεις μας πηγαίνουν σε εκείνες τις γυναίκες και τα παιδιά, για τους οποίους το σπίτι είναι ένα μέρος που προκαλεί φόβο, όχι ένα ασφαλές μέρος», αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Naudi.

Χωρίς να παραγνωρίζει τη σημασία της καταπολέμησης του ιού, της επιβράδυνσης της εξάπλωσής του και της διασφάλισης των συστημάτων υγείας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πανδημία, η Πρόεδρος της GREVIO σημειώνει ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση προσφέρουν στους δράστες πρόσθετη εξουσία και έλεγχο επί των θυμάτων τους.

«Ακούμε ότι κάποιες γυναίκες, θύματα βίας, αποφασίζουν να μην αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, φοβούμενες τη μετάδοση» ενώ σε κάποιες περιοχές τα καταφύγια έχουν ήδη σταματήσει να δέχονται κόσμο, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τον κίνδυνο μόλυνσης, λέει η κ. Naudi.

Σημειώνει παράλληλα ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως η απώλεια εργασίας ή εισοδήματος, θα πλήξουν σημαντικά τις γυναίκες, καθώς εντείνουν την οικονομική εξάρτηση τους και επηρεάζουν τη δυνατότητά τους να απομακρυνθούν από τους δράστες.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας συνεχίζει να ισχύει για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, τόσο σε περιόδους σύρραξης όσο και σε περιόδους πανδημίας, λέει η κ. Naudi και καλεί τις χώρες που την έχουν υπογράψει να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία και στήριξη σε γυναίκες και κορίτσια που κινδυνεύουν από τη βία.

Η Πρόεδρος της GREVIO αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται από εθνικές Κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκαλεί η πανδημία για τις γυναίκες-θύματα βίας, αναζητώντας καινοτόμες λύσεις, όπως καμπάνιες πληροφόρησης ή την διαδικτυακή υποβολή αιτήσεων για προστασία.  

«Πολλές υποστηρικτικές υπηρεσίες προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της ψυχολογικής συμβουλευτικής στήριξης και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης» λέει και προσθέτει ότι ποτέ κατά το παρελθόν δεν υπήρξε μεγαλύτερη ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τέτοιες καινοτόμες λύσεις θα αποτελούν μέρος μιας συγκροτημένης προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων και γυναικείων οργανώσεων, ώστε γυναίκες και παιδιά να παραμείνουν ασφαλή από τη βία.

Η κ. Naudi καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να ακολουθήσουν αυτά τα βήματα και εκφράζει την ελπίδα ότι το ανανεωμένο πνεύμα αλληλεγγύης που εμφανίζεται στις κοινωνίες λόγω της πανδημίας θα επεκταθεί και σε γυναίκες και κορίτσια που είναι θύματα βίας και που τώρα μπορεί να αισθάνονται περισσότερο εγκλωβισμένοι από πριν.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,