Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει η Κομισιόν τη νέα της πρόταση για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την κατάσταση στην Ένωση. Η Πρόεδρος υποσχέθηκε στήριξη στις χώρες πρώτης γραμμής, ενίσχυση των συνόρων, ανθρώπινη προσέγγιση και αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, απευθυνόμενη στην ολομέλεια τόνισε τα εξής: “η μετανάστευση είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά καιρό. Η μετανάστευση ήταν πάντα γεγονός για την Ευρώπη – και θα είναι πάντα. Καθ `όλη τη διάρκεια των αιώνων, έχει ορίσει τις κοινωνίες μας, εμπλουτίζει τους πολιτισμούς μας και διαμόρφωσε πολλές από τις ζωές μας. Και αυτό θα ισχύει πάντα”.
“Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μεταναστευτική κρίση του 2015 προκάλεσε πολλές βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών – με κάποιες από αυτές τις ουλές να θεραπεύονται ακόμη και σήμερα. Έχουν γίνει πολλά από τότε. Αλλά πολλά ακόμα λείπουν. Εάν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς – χωρίς συμβιβασμούς στις αρχές μας – μπορεί να βρούμε αυτή τη λύση”, σημείωσε.
“Την επόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν θα υποβάλει το νέο σύμφωνο της για τη μετανάστευση. Θα ακολουθήσουμε μια ανθρώπινη προσέγγιση. Η διάσωση ζωών στη θάλασσα δεν είναι προαιρετική. Και αυτές οι χώρες που εκπληρώνουν τα νομικά και ηθικά καθήκοντά τους ή είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ξεκαθάρισε η Φον Ντερ Λάιεν.
“Θα διασφαλίσουμε μια στενότερη σχέση μεταξύ του ασύλου και της επιστροφής. Πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που έχουν το δικαίωμα διαμονής και εκείνων που δεν έχουν”, σημείωσε.
“Θα αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, την εμβάθυνση των εξωτερικών συνεργασιών και τη δημιουργία νόμιμων οδών (μετανάστευσης)”, δήλωσε η Πρόεδρος.
“Και θα διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που έχουν το δικαίωμα να μείνουν είναι ενσωματωμένα και να αισθάνονται ευπρόσδεκτα. Έχουν μέλλον να χτίσουν – και δεξιότητες, ενέργεια και ταλέντο. Σκέφτομαι τη Suadd, πρόσφυγα τη Συρία που έφτασε στην Ευρώπη και ονειρευόταν να γίνει γιατρός. Μέσα σε τρία χρόνια της απονεμήθηκε μια αναγνωρισμένη υποτροφία από το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία. Σκέφτομαι τους Λίβυους και τους Σομαλούς πρόσφυγες γιατρούς που προσέφεραν τις ιατρικές τους δεξιότητες τη στιγμή που η πανδημία έπληξε τη Γαλλία. Αξιότιμοι βουλευτές, αν σκεφτούμε τι έχουν ξεπεράσει και τι έχουν επιτύχει, τότε πρέπει απλώς να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μαζί το ζήτημα της μετανάστευσης”, κατέγραψε.
Όπως δήλωσε “οι εικόνες του στρατοπέδου της Mόρια είναι μια επώδυνη υπενθύμιση της ανάγκης να ενωθεί η Ευρώπη.
Όλοι πρέπει να ανεβούν εδώ και να αναλάβουν την ευθύνη – και η Κομισιόν θα κάνει ακριβώς αυτό. Επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο για έναν κοινό πλάνο με τις ελληνικές αρχές για ένα νέο στρατόπεδο στη Λέσβο. Μπορούμε να βοηθήσουμε στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες για τους πρόσφυγες”, τόνισε καλώντας όλα τα Κράτη Μέλη να συνδράμουν.
Πηγή: ΚΥΠΕ