Μιχάλης Σιδεράς: «Δεν χωρούν εκπτώσεις ή ημίμετρα»

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κ. Μιχάλη Σιδερά:

Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;

Kατέχω Πτυχίο Νομικής L.LB, από το University College London (U.C.L) και Μεταπτυχιακό δίπλωμα με τίτλο M.Sc. Philosophy, Policy and Social Value από το London School of Economics (L.S.E).

Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;

Απέκτησα άδεια δικηγόρου τον Απρίλιο του 2005 και έκτοτε εξασκώ ανελλιπώς την μάχιμη δικηγορία, υπαγόμενος στον δικηγορικό σύλλογο Λευκωσίας.

Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε;

Είμαι Συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. Ασχολούμαι εν μέρει με εξωδικαστηριακές υποθέσεις σε σχέση με διάφορους τομείς δικαίου όπως για παράδειγμα πνευματικά δικαιώματα, εταιρίες, συμβάσεις και υποθέσεις κληρονομικού δικαίου.

Επίσης χειρίζομαι πολιτικές αγωγές πρωτοβάθμια και κατ’ έφεση σε υποθέσεις αστικής και οικονομικής φύσης, υποθέσεις ενώπιων του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών και του Δικαστηρίου ελέγχου ενοικιάσεων, καθώς και υποθέσεων ενώπιον διαιτητικών οργάνων.

Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;

Πιστεύω ότι έχω τις ικανότητες και την διάθεση να εμπλακώ εποικοδομητικά στο έργο που επιτελεί και που θα επιτελέσει το Συμβούλιο του Συλλόγου κατά την επόμενη θητεία.

Ο Π.Δ.Σ ως το εκφραστικό όργανο των δικηγόρων και προασπιστής της έννοιας του δίκαιου πρέπει να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την άμεση εξύψωση εντός και εκτός Κύπρου του κύρους και του ρόλου των Κύπριων δικηγόρων.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το επάγγελμα μας γενικότερα, και τις επί μέρους προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα όλες οι βαθμίδες δικηγόρων είτε αυτοί είναι ασκούμενοι δικηγόροι, νέοι δικηγόροι αλλά και οι δικηγορικές εταιρίες καθώς και των τρόπων μέσω των οποίων δύναται ο Π.Δ.Σ να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες προκλήσεις.

Θεωρώ προσωπική μου υποχρέωση, σε αυτή την κομβική στιγμή για το λειτούργημα μας να διεκδικήσω την συμμετοχή μου στο Συμβούλιο του Π.Δ.Σ προς εξυπηρέτηση και υποβοήθηση του πολυσύνθετου έργου που επιτελεί ο Π.Δ.Σ και με αποκλειστικό γνώμονα το ευρύτερο επαγγελματικό συμφέρον.          

Στην περίπτωση που εκλεγώ, θα εργαστώ επαγγελματικά, έντιμα και διεκδικητικά με τρόπους διαφανείς για την βελτίωση της λειτουργίας του Π.Δ.Σ και κατ’ επέκταση την γενική αναβάθμιση του επαγγέλματος μας στη βάση των προγραμματικών θέσεων του συναδέλφου και υποψήφιου Προέδρου Κυριάκου Θεοδωρίδη όπως αυτές διαμορφώθηκαν και αποτελούν κοινές προτάσεις και θέσεις όλων των μελών του εκλογικού μας συνδυασμού.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής;

Από ανάγνωση των ευρημάτων της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του Ιρλανδικού Institute of Public Policy 2018 και των συστάσεων της έκθεσης Greco, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όλα τα δοχεία συγκοινωνούν.

Εντούτοις πρώτιστη σημασία έχει η διασφάλιση της εύρυθμης  και απρόσκοπτης απονομής της δικαιοσύνης χωρίς χρονικές και καθ’ ύλη στρεβλώσεις και η διατήρηση του κράτους δικαίου για τα οποία δεν χωρούν εκπτώσεις ή ημίμετρα.

Η επιζητούμενη βελτίωση στις επαγγελματικές συνθήκες και στην ποιότητα της εργασίας δικηγόρων και δικαστών στην Κύπρο δεν είναι αυτοσκοπός αλλά κεντρικός άξονας της ορθής έννοιας απονομής της δικαιοσύνης.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, πιστεύω ότι δεν υπάρχει η ευχέρεια αναδίπλωσης προσωπικών στόχων και προτεραιοτήτων κατ’ αποκλεισμό των κεφαλαιωδών ζητημάτων που χρήζουν  στο σύνολο τους άμεσης αλλαγής και μεταρρύθμισης.

Μεταξύ αυτών αναφέρω περιληπτικά ότι θεωρώ επιτακτική την υλοποίηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης με την συμπερίληψη και των υφιστάμενων υποθέσεων ως επίσης και της διαδικασίας υπολογισμού και ψήφισης των δικηγορικών εξόδων.

Είναι επιτακτικές επίσης οι ευρείες και σε ορισμένες πτυχές εφ’ όλης της ύλης αλλαγές στο τρόπο της δομής και λειτουργίας των Κυπριακών Δικαστηρίων συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και των δικαστικών διαδικασιών και δικονομίας προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

Θεωρώ επίσης αναγκαίο να υπάρχει δομημένη στήριξη και επιμόρφωση των νέων δικηγόρων. Επίσης πρέπει να παρέχεται συνεχής επαγγελματική νομική και τεχνολογική εκπαίδευση προς τα μέλη του Συλλόγου, να περιφρουρείται η δικηγορική δεοντολογία μέσω των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που αφορούν το Πειθαρχικό Συμβούλιο, και την μεταρρύθμιση του ταμείου συντάξεως δικηγόρων για να καταστεί βιώσιμο.

Πιστεύω επίσης ότι ο Π.Δ.Σ θα πρέπει να προβαίνει σε συνεχή επικαιροποίηση των ηλεκτρονικών δομών και υπηρεσιών του. Σε αυτό το πλαίσιο,  ο Π.Δ.Σ μπορεί να καταστεί αρωγός στην ανάπτυξη και καινοτομία νομικών εργαλείων και παροχών αλλά και να είναι ρυθμιστής και πρωτοπόρος σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες αναπλάθουν συνεχώς την εξάσκηση του νομικού επαγγέλματος. 

Παρόλο που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα διεξαχθούν οι εκλογές του Π.Δ.Σ με ανθυποψηφίους για όλες τις θέσεις, με χαροποιεί ιδιαίτερα και με ενθαρρύνει η σύγκληση που παρουσιάζεται στις βασικές θέσεις και προτεραιότητες των υποψήφιων προέδρων και μελών του Π.Δ.Σ αλλά και των υποψηφίων για τους τοπικούς συλλόγους.

Αυτό σημαίνει πρωτίστως ότι οι δικηγόροι ενδιαφέρονται πραγματικά και ρεαλιστικά για την επίλυση των προβλημάτων που αναδεικνύονται και ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος υπάρχει η απαιτούμενη ομογνωμία, συλλογικότητα και θέληση για την επίτευξη των στόχων μας ως δικηγορικό σώμα.  

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,