Έξω από το Ανώτατο η διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Με αφορμή το παγκόσμιο κάλεσμα για «Γενική Απεργία Υπέρ της Κλιματικής Δικαιοσύνης και Ενάντια στον Αφανισμό», καλούμε όλες και όλους, από ολόκληρη την Κύπρο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας στην Πορεία για το Κλίμα, για να διεκδικήσουμε κλιματική δικαιοσύνη, προστασία του περιβάλλοντος και μια Κύπρο ελεύθερη από ορυκτά καύσιμα.

Συναντιόμαστε την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 η ώρα 5:30μμ το απόγευμα, μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Λευκωσία. Στις 18:00μμ θα πραγματοποιηθεί θεατρική παρέμβαση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και θα ακολουθήσει πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα πραγματοποιηθούν μικρές καλλιτεχνικές και ενημερωτικές παρεμβάσεις.

Οι διεθνείς υποχρεώσεις και οι εξαγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εφαρμόζονται με την απαιτούμενη προσοχή και συνέπεια. Οι στόχοι της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, με βάση την οποία η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 1.5 °C.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

Ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τον στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο στόχος αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών για το 2020, δεν αναμένεται να υλοποιηθεί ακόμη και μέχρι το 2030! Επιπρόσθετα, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ 2010-2020 δεν υποβλήθηκε σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη και διάσπαρτη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ σε φυσικές περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και γεωργική γη υψηλής φυσικής αξίας. Ως αποτέλεσμα, αντί να τοποθετούμε φωτοβολταϊκά σε οροφές σπιτιών, δημόσιων κτηρίων (όπως σχολεία και νοσοκομεία) και βιομηχανικών / βιοτεχνικών μονάδων, χωροθετούμε φωτοβολταϊκά πάρκα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και αιολικά πάρκα σε κρατικά δάση και σημαντικά περάσματα / μεταναστευτικούς διαδρόμους άγριας πτηνοπανίδας.

Αντί η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαφυλάξει τα κοινά και το δημόσιο συμφέρον, μέσω της προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών με ιδιαίτερη οικολογική αξία, τις θυσιάζει στο βωμό του κέρδους για τους λίγους, στο πλαίσιο ασύμβατων έργων και μη βιώσιμων σχεδίων ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ανέγερσης γηπέδων γκολφ με οικιστικές, τουριστικές αναπτύξεις, μαρίνων και χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, ολοκληρωμένων τουριστικών συγκροτημάτων εκτός ορίων ανάπτυξης, ενοποιημένων αναπτύξεων μεγάλων και σύνθετων χρήσεων και ψηλών κτηρίων σε μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπλέον, αντί η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προστατεύσει την παράκτια ζώνη και το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού, χορηγεί άδειες σε πολυεθνικές επιχειρήσεις για την εκμετάλλευση και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας και κλονίζει την εδραίωση της ειρήνης στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο.

Γι’ αυτό ξαναβγαίνουμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε την αναγνώριση της οικολογικής (μείωση της βιοποικιλότητας) και της κλιματικής κρίσης (υπερθέρμανση του πλανήτη). Απαιτούμε τη διαμόρφωση και εφαρμογή φιλόδοξων, δεσμευτικών, μακροπρόθεσμων και αποτελεσματικών πολιτικών για την κοινωνία, το περιβάλλον και το κλίμα.

Όλες και όλοι μας, από κάθε γωνιά της Κύπρου, ενώνουμε τις δυνάμεις και συμμετέχουμε στην Πορεία για το Κλίμα, για να εναντιωθούμε στις πολιτικές που μας οδήγησαν εξαρχής στην κλιματική και ενεργειακή κρίση που ήδη βιώνουμε. Έχοντας συνειδητοποιήσει την ιστορική μας ευθύνη απέναντι στον πλανήτη και στις μελλοντικές γενιές, απαιτούμε εδώ και τώρα δράση για την αποτροπή των δυσμενέστερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται από τις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών:
Αερικό στα Βουνά του Τροόδους
Ακτή, Οικολογική Κίνηση Κύπρου
Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου
Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών
Φίλοι της Γης Κύπρου
Νεολαία Φίλων της Γης Κύπρου
Let’s Make Cyprus Green
Mothers Rise Up
Save Akamas / Save Cyprus
Tesura, Youth for Climate Cyprus
300,00 Δέντρα στη Λευκωσία

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,