Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Έθεσε τους στόχους της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης

Η προσφυγή στη Χάγη έχει ως στόχο την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, κατά την άφιξή του στο 7o Ενεργειακό Συμπόσιο με Θέμα: “Κύπρος: Τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα της ενέργειας”, το πρωί της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου.

Δείτε τις δηλώσεις του Προέδρου, όταν ρωτήθηκε σε τι προσβλέπουμε με την προσφυγή μας στο δικαστήριο της Χάγης για τις διαφορές Κύπρου – Τουρκίας :

«Στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης αυτό το στόχο έχει. Υπάρχουν βέβαια και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες. Υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου, υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη αυτό δίδει το δικαίωμα της προσφυγής».

Η Τουρκία ενεργεί με βάση του «τουρκικό διεθνές δίκαιο» λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ως μια προσπάθεια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δημιουργίας τετελεσμένων με βάση “το τουρκικό διεθνές δίκαιο”, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Ανατασιάδης το «αμφιβόλου νομιμότητας» μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.

Μιλώντας στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι το διευρυμένο αυτό δίκτυο συνεργασιών ούτε αποκλείει ούτε στρέφεται ενάντια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, αλλά τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία και το διάλογο και ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας πως η εν λόγω συνεργασία βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως είπε, για όσες των χωρών σέβονται αυτό το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, έχουν και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,